Вівторок, 14 лютого 2023 року № 7 (19999)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19999/print.php?n=52319

Дерево удачі та благополуччя

У КИТАЇ мандаринове дерево є символом успіху у справах, достатку. А оскільки дерево живе і росте, то це символ благополуччя, що примножується.

Вирощування мандарина в домашніх умовах полягає в отриманні рослини способом щеплення або через відводки. Сіянець можна виростити з будь-якого сорту, а прищепити саме пагін від культурного домашнього дерева.

Отже, спершу насіння, тобто кісточки з плодів, слід намочити в дощовій воді. Висівати варто більше насінин, ніж вам потрібно. Адже сходить аж ніяк не все.

Готують родючу пухку землесуміш без торфу. Скажімо, з двох частин дернової землі й по одній частині річкового піску та перегною або компосту.

Для дорослих рослин збільшують уміст городньої землі, замість перегною використовують свіжий коров’як і додають трохи глини.

Всю землю слід знезаразити, в тому числі покупну, посуд теж вимагає ретельної дезінфекції, аби не занести в молоді насадження шкідників.

Сіють набубнявіле насіння у горщик із вологим субстратом, ставлять у тепле світле місце, накривши посудину, щоб не випаровувалася волога. Часом поверхню ґрунту злегка зволожують і чекають появи сходів, які будуть нечисленні.

Якщо потрібно виростити декоративне дерево з дрібними і несмачними плодами, то подальший догляд полягає у своєчасному поливі, забезпеченні оптимальних освітленості та вологості.

В разі, коли хочете виконати щеплення власноруч, варто залишити кілька рослин, тому що не відомо, чи завершиться успіхом ця операція в домашніх умовах.

На час щеплення підщепа повинна мати вік два роки зі стеблом завтовшки з простий олівець.

На стовбурі підщепи роблять т-подібний розріз кори, якщо вибрано метод окулірування.

Якщо щеплення врозщіп, то щеплять гілочкою.

Щепа має бути молодою і нещодавно зрізаною, аби шар камбію був живим.

Поєднавши живі тканини двох рослин, їх фіксують і надівають пакет для створення атмосфери постійної вологості повітря.

Через місяць перевіряють стан підщепи і починають поступово привчати слабеньку рослину до повітря, затим прибирають фіксуючу пов’язку.

Коли стає зрозуміло, що щеплення вдалося, залишки старого стебла сіянця видаляють (при окуліруванні).

Уся процедура має бути заздалегідь спланована: гострий стерильний інструмент — зручно лежати під рукою; робоче місце — чисте. Щеплення виконують лише в період інтенсивного сокоруху, в квітні-травні та у вересні.

Якщо таке тривале вирощування зі щепленням своїми руками здається занадто важким, то можна купити готове прищеплене дерево в магазині.

Деревце починають вирощувати в контейнері діаметром 7-10 см, з кожним роком при перевалці збільшуючи об’єм горщика. Не можна відразу садити у великий горщик, оскільки коріння схильне до закисання, відтак рослина загине. Після 8 років пересадку роблять уже через рік. Ускладнень при цьому процесі в домашніх умовах у перші роки життя мандарина не виникає. Пізніше доцільно мати таку ємність, щоб можна було відкривати днище і замінювати ґрунт частково.

Підживлення найліпше застосовувати спеціальні, призначені саме для цитрусових. При цьому добрива вносять (тільки у вологу землю) на початку літа, тим самим домагаючись поліпшення смаку мандаринок. Дерево, яке вже неможливо пересадити, підживлюють раз на три тижні, зокрема й органікою.

Мандарин дуже любить воду. Влітку деревце поливають по кілька разів на день теплою відстояною водою. Взимку — до трьох разів на тиждень, залежно від стану ґрунту.

Освітлення мандарина має бути не менш ніж 12 годин на день навіть у зимові місяці. Тому облаштовують штучне підсвічування.

Для підвищення вологості застосовують часті обприскування дрібним розпилюванням. Рослину необхідно «купати» під душем, поки вона невелика. Дбаючи про засвоєння сонячної енергії, слід своєчасно видаляти з листя пил.

Шкідниками мандаринового дерева є червоний павутинний кліщик, білокрилка, щитівка. Позбутися їх можна з допомогою спеціальних препаратів, але не обприскувати рослину, а протирати зволоженою препаратом серветкою кожний листочок і частинки стовбура та гілок. Щоб у горщику від частих поливів не заводилися мушки й інші мешканці, землю необхідно частіше розпушувати і при поливі час від часу використовувати слабкий розчин марганцівки.