Архів
Вівторок,
14 лютого 2023 року

№ 7 (19999)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Гетероауксин для росту коренів

АБИ коренева система краще розвивалася, найчастіше застосовують гетероауксин. Чому саме цей препарат? Можливо, тому, що він з’явився одним із перших, призначених для цієї мети, найпоширеніший, а ще недорогий. А головне — результативний.

У примхливих мешканців саду корені ростуть повільно. Особливо «неохоче» відростає коріння в екзотичних рослин, хвойних, кісточкових плодових дерев — сливи, вишні, яблуні, черешні. Тому дія коренеутворювача особливо важлива. Живці обробляють перед посадкою, завдяки цьому починають активно рости бічні корені, а на стеблі — придаткові, які суттєво впливають на вкорінення.

Обробку проводять способами замочування, поливу або обпудрювання.

Гетероауксин можна використовувати для будь-якої рослини. У продаж він зазвичай надходить у формі таблеток (0,1 г — 1 таблетка), що дуже зручно. Гетероауксин абсолютно безпечний і нетоксичний. Його обробка не замінює мінеральних та органічних добрив, це всього лише гарне доповнення перед посадкою. Зберігають препарат у сухому темному місці. На світлі або за підвищеної вологості він розкладається.

Перед садінням кореневу систему дерев і чагарників слід вмочити або замочити в розчині на 1-2 години.

Живці замочують у розчині так: зелені, щойно відокремлені від материнської рослини, — на 10-16 годин, здерев’янілі — на 16-20 годин. Це стимулює їхній ріст, сприятливо позначається на приживлюваності.

Аби краще наростали корені у вже посаджених дерев, поливають пристовбурний круг.

Корінці розсади овочевих та квіткових культур вмочують перед висадженням у ґрунт, а через 10 днів поливають. Такий прийом буде стимулювати ріст кореневої системи, позитивно впливає на тривалість цвітіння декоративних культур і підвищення врожайності овочевих. А також підвищує стійкість до різних захворювань.

Цибулини і бульбоцибулини замочують на 16-24 год. перед посадкою, а розділені на частини — на 4-5 год. Це сприяє утворенню діток.

Місця зрізів живців винограду перед щепленням змочують стимулюючим розчином. Це поліпшує і прискорює процес зрощення.

Температура розчину гетероауксину має бути в межах 18-22°С.

Нагадаємо, що міра потрібна у всьому, нехтування інструкцією призведе до зворотного ефекту, тобто ріст коренів сповільниться або припиниться і почнеться опадання листя.


Версія для друку          До списку статтей

ВІДОМО, що несучість курей безпосередньо залежить від кормового раціону. Він, утім, буде неповноцінним, якщо птиця не одержуватиме вітамінів і мікроелементів. Джерелом цих корисних речовин здебільше є зелень, недарма дбайливі господарі теплої пори випускають чубарочок попорпатись у садку, на городі. А чим замінити траву взимку і ранньої весни? Дамо щодо цього поради в наступному випуску.

Заголовок ще одного важливого матеріалу говорить сам за себе — «Складові щедрого врожаю». Розглянемо, що потрібно кожній популярній городній культурі починаючи від стадії насіння, аби вона добре віддячила за турботу.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове