Архів
Вівторок,
14 лютого 2023 року

№ 7 (19999)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Універсальне дріжджове тісто

ЦЕЙ рецепт хороший тим, що з такого тіста можна готувати абсолютну різну випічку: пиріжки і пироги з м’ясом, м’ясним і рибним фаршем, потрухом, а також із солодкими начинками. Вироби виходять м’якими та ніжними. Проте пам’ятайте, що в кухні має бути досить тепло, без протягів. І ще маленька порада — якщо ви вирішили поставити дріжджове тісто, то лише ним і займайтесь, не відволікаючись на щось інше. В чистому кухонному приміщенні у вас усе має бути під рукою.

Отже, вам знадобиться: 50 г дріжджів (не сухих, у брикеті), чотири-п’ять столових ложок цукру (варіюйте залежно від начинки — солона чи солодка), 0,8 л молока (ліпше домашнього), чайна ложка солі, два яйця, 50-70 г вершкового масла (можна замінити маргарином високої якості), дві столові ложки олії, один кілограм чи трохи більше борошна.

Дріжджі змішати з цукром у мисці, залити суміш молоком, яке має бути зігрітим, але не гарячим. Додати сіль, розмішати, вбити яйця, покласти ледь розтоплене масло чи маргарин. Знову все добре розмішати і помалу всипати борошно: стільки, скільки візьме маса. Тісто повинно бути м’яким, живим, не занадто крутим і не рідким, звичайно ж.

Після розмішування ложкою тісто необхідно вимісити руками, попередньо вливши в заглибину олію. Відтак поставити підходити в тепле місце. Якщо маса стрімко виросла, доцільно її обім’яти руками і дати ще раз підійти. Тісто підходить приблизно півтори години.

Версія для друку          До списку статтей

ВІДОМО, що несучість курей безпосередньо залежить від кормового раціону. Він, утім, буде неповноцінним, якщо птиця не одержуватиме вітамінів і мікроелементів. Джерелом цих корисних речовин здебільше є зелень, недарма дбайливі господарі теплої пори випускають чубарочок попорпатись у садку, на городі. А чим замінити траву взимку і ранньої весни? Дамо щодо цього поради в наступному випуску.

Заголовок ще одного важливого матеріалу говорить сам за себе — «Складові щедрого врожаю». Розглянемо, що потрібно кожній популярній городній культурі починаючи від стадії насіння, аби вона добре віддячила за турботу.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове