Архів
Вівторок,
14 лютого 2023 року

№ 7 (19999)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Дерево удачі та благополуччя

У КИТАЇ мандаринове дерево є символом успіху у справах, достатку. А оскільки дерево живе і росте, то це символ благополуччя, що примножується.

Вирощування мандарина в домашніх умовах полягає в отриманні рослини способом щеплення або через відводки. Сіянець можна виростити з будь-якого сорту, а прищепити саме пагін від культурного домашнього дерева.

Отже, спершу насіння, тобто кісточки з плодів, слід намочити в дощовій воді. Висівати варто більше насінин, ніж вам потрібно. Адже сходить аж ніяк не все.

Готують родючу пухку землесуміш без торфу. Скажімо, з двох частин дернової землі й по одній частині річкового піску та перегною або компосту.

Для дорослих рослин збільшують уміст городньої землі, замість перегною використовують свіжий коров’як і додають трохи глини.

Всю землю слід знезаразити, в тому числі покупну, посуд теж вимагає ретельної дезінфекції, аби не занести в молоді насадження шкідників.

Сіють набубнявіле насіння у горщик із вологим субстратом, ставлять у тепле світле місце, накривши посудину, щоб не випаровувалася волога. Часом поверхню ґрунту злегка зволожують і чекають появи сходів, які будуть нечисленні.

Якщо потрібно виростити декоративне дерево з дрібними і несмачними плодами, то подальший догляд полягає у своєчасному поливі, забезпеченні оптимальних освітленості та вологості.

В разі, коли хочете виконати щеплення власноруч, варто залишити кілька рослин, тому що не відомо, чи завершиться успіхом ця операція в домашніх умовах.

На час щеплення підщепа повинна мати вік два роки зі стеблом завтовшки з простий олівець.

На стовбурі підщепи роблять т-подібний розріз кори, якщо вибрано метод окулірування.

Якщо щеплення врозщіп, то щеплять гілочкою.

Щепа має бути молодою і нещодавно зрізаною, аби шар камбію був живим.

Поєднавши живі тканини двох рослин, їх фіксують і надівають пакет для створення атмосфери постійної вологості повітря.

Через місяць перевіряють стан підщепи і починають поступово привчати слабеньку рослину до повітря, затим прибирають фіксуючу пов’язку.

Коли стає зрозуміло, що щеплення вдалося, залишки старого стебла сіянця видаляють (при окуліруванні).

Уся процедура має бути заздалегідь спланована: гострий стерильний інструмент — зручно лежати під рукою; робоче місце — чисте. Щеплення виконують лише в період інтенсивного сокоруху, в квітні-травні та у вересні.

Якщо таке тривале вирощування зі щепленням своїми руками здається занадто важким, то можна купити готове прищеплене дерево в магазині.

Деревце починають вирощувати в контейнері діаметром 7-10 см, з кожним роком при перевалці збільшуючи об’єм горщика. Не можна відразу садити у великий горщик, оскільки коріння схильне до закисання, відтак рослина загине. Після 8 років пересадку роблять уже через рік. Ускладнень при цьому процесі в домашніх умовах у перші роки життя мандарина не виникає. Пізніше доцільно мати таку ємність, щоб можна було відкривати днище і замінювати ґрунт частково.

Підживлення найліпше застосовувати спеціальні, призначені саме для цитрусових. При цьому добрива вносять (тільки у вологу землю) на початку літа, тим самим домагаючись поліпшення смаку мандаринок. Дерево, яке вже неможливо пересадити, підживлюють раз на три тижні, зокрема й органікою.

Мандарин дуже любить воду. Влітку деревце поливають по кілька разів на день теплою відстояною водою. Взимку — до трьох разів на тиждень, залежно від стану ґрунту.

Освітлення мандарина має бути не менш ніж 12 годин на день навіть у зимові місяці. Тому облаштовують штучне підсвічування.

Для підвищення вологості застосовують часті обприскування дрібним розпилюванням. Рослину необхідно «купати» під душем, поки вона невелика. Дбаючи про засвоєння сонячної енергії, слід своєчасно видаляти з листя пил.

Шкідниками мандаринового дерева є червоний павутинний кліщик, білокрилка, щитівка. Позбутися їх можна з допомогою спеціальних препаратів, але не обприскувати рослину, а протирати зволоженою препаратом серветкою кожний листочок і частинки стовбура та гілок. Щоб у горщику від частих поливів не заводилися мушки й інші мешканці, землю необхідно частіше розпушувати і при поливі час від часу використовувати слабкий розчин марганцівки.

Версія для друку          До списку статтей

ВІДОМО, що несучість курей безпосередньо залежить від кормового раціону. Він, утім, буде неповноцінним, якщо птиця не одержуватиме вітамінів і мікроелементів. Джерелом цих корисних речовин здебільше є зелень, недарма дбайливі господарі теплої пори випускають чубарочок попорпатись у садку, на городі. А чим замінити траву взимку і ранньої весни? Дамо щодо цього поради в наступному випуску.

Заголовок ще одного важливого матеріалу говорить сам за себе — «Складові щедрого врожаю». Розглянемо, що потрібно кожній популярній городній культурі починаючи від стадії насіння, аби вона добре віддячила за турботу.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове