Вівторок, 10 січня 2023 року № 2 (19994)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19994/print.php?n=52182

«Солодка» проблема

Любов САЛІЙ, фітотерапевт.

Йдеться про діабет. Від цієї епідемії ХХІ століття страждають мільйони. Багато хто нехтує її загрозами, до кінця не усвідомлюючи, що ця проблема може мати гіркі наслідки. Вона робить людину інвалідом, укорочує життя.

ІЗ ПІДВИЩЕНИМ цукром у крові, діабетом 2-го типу, живе, не знаючи про це, багато людей. Рівень цукру потрібно контролювати, раз на пів року — рік здавати три аналізи: на глікований гемоглобін, цукор крові, інсулін. Саме за цими показниками визначають ризик виникнення чи наявність діабету.

Діабет небезпечний тим, що на початкових стадіях його важко розпізнати. Симптоми незначні: сверблячка тіла, втомлюваність, нестача сил, спрага. Та якщо «задавнити» хворобу, то з часом людина може на власному досвіді зрозуміти, чому це захворювання називають лагідним убивцею.

За надмірного вмісту цукру виникає запалення внутрішньої стінки судин, особливо страждають найдрібніші капіляри. Запальні процеси в капілярах спричинюють те, що вони перестають функціонувати й доносити кров до органів, тож починають відмовляти нирки, а також гангрену пальців рук і ніг, що часто призводить до їхньої ампутації, розвитку сліпоти, інсульту, інфаркту.

Що ж слід їсти, аби не провокувати підвищення рівня цукру?

Всім рекомендую роздрукувати з Інтернету (чи виписати з книжки) таблицю глікемічного індексу — він характеризує здатність різних харчових продуктів підвищувати рівень глюкози в крові. Цю таблицю можна прилаштувати на холодильнику для нагадування, що можна їсти, а чого слід уникати. Продукти, котрі мають індекс понад 45 (передусім солодощі, вироби з білого борошна, рису, солодкі напої тощо), слід вилучити зі свого раціону. А ті, що з меншим, — можна вживати. Це молоко, гречка, вівсяна й кукурудзяна каші, квасоля, сочевиця, горох, цільно-зерновий пшеничний і житній хліб, джем без цукру, макарони з твердих сортів пшениці, яблука, сира морква, капуста, цибуля, часник, помідори, баклажани, кабачки, грейпфрути, ягоди, шоколад чорний, горіхи волоські, броколі, гриби.

Зверніть увагу: цукор у склянці теплої води швидко розчиняється. Це наочно показує, як важливо хворим на діабет дотримуватися водного режиму для виведення цукру. Найдоцільніше пити теплу воду за пів години до їди й півтори — після. Це денна норма, що розраховується за формулою 30-40 мл води на кілограм маси тіла.

Треба мати на увазі, що за вживання будь-яких харчів цукор, що є в продуктах, призводить до стрибка інсуліну. Щоб не провокувати таких коливань, найліпше їсти двічі-тричі на день без перекусів, а з часом перейти на систему інтервального голодування, тобто їсти в проміжку протягом 6-8 годин і потім 16-18 годин робити перерву. Це може бути сніданок о 10-12-й годині, обід — о 14-15-й і вечеря — о 18-20-й. Обід можна пропустити.

Засоби для зниження цукру

Із природних засобів найбільш цукрознижувальними є чорниці. Із заморожених ягід роблять напій, розмоловши їх у блендері (чи в інший спосіб) із кефіром, і споживають на сніданок. Ранкову звичну каву можна замінити кавою з коріння цикорію (продається в магазинах), що запобігає підвищенню цукру в крові (чайна ложка коріння на склянку води).

Є три визнані цукрознижувальні лікарські рослини, які почергово приймають місячними курсами. Перша — кульбаба. Відвар: столову ложку сухого подрібненого коріння залити двома склянками окропу. Кип’ятити 10 хвилин. Настоювати дві години. Процідити й пити по пів склянки тричі на день за 10-15 хвилин до їди.

Друга цілюща рослинна сировина — лушпиння квасолі. Відвар: столову ложку стулок квасолі залити 200 мл гарячої перевареної води, закрити кришкою, варити на киплячій водяній бані 15 хвилин. Настояти 45 хвилин, процідити. Приймати теплим по пів склянки тричі на добу за 20-30 хвилин до їди.

Третя трава — манжетка. Для приготування відвару 3 столові ложки сировини залити 500 мл води. Нагрівати на паровій бані 10 хвилин. Настоювати 20 хвилин, процідити. Вживати по 50 мл по пів склянки тричі на добу за 20-30 хвилин до їди.

Підвищений цукор у крові супроводжується нервовими розладами. Тому важливо приймати вітаміни групи В, мікроелементи цинку й селену, аби підтримати нервову систему. Ефективними будуть вітаміни, добуті з натуральної сировини, які добре засвоюються.

Щоб усунути причину захворювання

На першому етапі хворі на діабет неодмінно мають приймати протипаразитарні препарати на основі листя чорного горіха та кори мурашиного дерева, бо паразити та мікроскопічні бактерії, стафілококи, стрептококи, лямблії, які поселяються в травному тракті, потрапляють і в протоку підшлункової залози, вражаючи її. Тому виникає постійний запальний процес, що є однією з найпоширеніших причин збоїв у роботі підшлункової залози та виробленні інсуліну. Одночасно потрібно допомогти відновитися підшлунковій залозі, печінці та жовчному міхуру. Це ключові органи, злагоджена робота яких допоможе подолати діабет. Підшлунковій залозі для відновлення потрібні ферменти.

Найефективнішими вважаю ферменти рослинного походження на основі папаї. Вони забезпечують перетравлювання білкової їжі. Це дуже важливо. Адже білок — основний будівельний матеріал для нових клітин підшлункової залози.

Препарати на основі босфелії допомагають зняти запалення в судинах і посилюють боротьбу з ускладненнями діабету: погіршенням зору, захворюванням нирок, відмиранням тканин кінцівок.

Така комплексна терапія дає змогу поступово відновити функції організму, успішно боротися з діабетом 2-го типу.

Перед застосуванням рекомендацій порадьтеся з лікарем.