Вівторок, 10 січня 2023 року № 2 (19994)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19994/print.php?n=52181

Продукти для розрідження крові

Ірина ПАРАСЮК, гематолог.

Ацетилсаліцилова кислота. Фітотерапевти та народна медицина використовують як джерело аспірину відвари листя малини та чорної смородини (чайна ложку на склянку окропу).

Ця речовина міститься також у багатьох фруктах і овочах. Важливо знизити вживання харчових продуктів, багатих на вітамін K, бо вони, навпаки, сприяють згортанню крові. Серед них передусім потрібно назвати плоди чорноплідної горобини (аронії). Є вітамін К і в шпинаті, салаті та іншій зелені.

Жири риб сприяють не тільки розрідженню крові, а й розсмоктуванню вже наявних тромбів і склеротичних бляшок. Лікарі радять їсти рибу не менш як 3-4 рази на тиждень. Перевагу слід віддавати жирним сортам — оселедцю, скумбрії, лососю.

Йодовмісні продукти. Йод зменшує в’язкість крові, підвищує тонус судин. Нині з’явилося багато готових салатів із морської капусти, не забувайте періодично їх вживати. Або по чайній ложці на день сухої морської капусти (продається в аптеках).

Таурин. Його багато в морепродуктах і морській рибі. Також додайте до раціону волоські або мигдальні горіхи (кілька штук на день).

Проросла пшениця. Щодня з’їдайте як мінімум 1-2 столові ложки пророслої пшениці, бажано додавати її в овочеві салати плюс чайну ложку лляної олії (джерело омега-3 ненасичених жирних кислот). Зерна пшениці слід кілька разів ретельно промити. Покласти в посудину з плоским дном тонким шаром (1 см), налити трішки води (щоб вона не доходила до верху) та покрити мокрою марлею. Через добу промити й відібрати зерна, в яких проклюнулися ростки (1-2 мм).

Якщо за один прийом вжито не всю пророслу пшеницю, її можна зберігати в холодильнику, але не більш як 2-3 дні. Її слід накрити серветкою та достатньо зволожити. Якщо зерна пшениці жувати складно, можна подрібнити їх на м’ясорубці.

Кориця та імбир. Взяти свіжий подрібнений корінь імбиру (приблизно 1 см), кориці на кінчику ножа, чайну ложку зеленого чаю. Залити 0,5 л окропу, дати настоятися, процідити, додати скибочку лимона та мед за смаком. Випити протягом дня.

Перед застосуванням рекомендацій порадьтеся з лікарем.