Вівторок, 10 січня 2023 року № 2 (19994)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19994/print.php?n=52171

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідають фахівці Пенсійного фонду України.

 

«Якщо я інвалід ІІ групи безстроково, перекомісія в травні була, а 60 років — у вересні теж 2022-го вже є, то чи буде мені автоматично призначено пенсію за віком? Чи треба якось добиратися на ношах і писати ще й заяву?»

Петро ДУПЛЯВИЙ.

с. Романівка

Тернопільського району

Тернопільської області.

 

ПЕРЕВЕДЕННЯ з одного виду пенсії на інший здійснюється лише на підставі звернення. Для визначення доцільності переведення з пенсії по інвалідності на пенсію за віком можна зателефонувати до контакт-центру Пенсійного фонду України за номерами: 0-800-503-753 (безкоштовно) та (044)281-08-70 або (044)281-08-71 (тарифікація згідно з тарифами вашого оператора мобільного зв’язку) з понеділка по п’ятницю з 8:00 до 22:00 та в суботу з 8:00 до 14:00.

 

«Чи зараховується період догляду за дитиною до страхового стажу чоловіку, якщо він перебуває у відпустці для догляду за дитиною?»

Олексій КАРАЧАН.

м. Козятин

Вінницької області.

 

ПЕРІОД догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку може бути зараховано до страхового стажу, якщо інформацію про факт догляду надано органами соцзахисту до системи персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України. Перевірити це можна на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

 

«Як змінити реквізити банківської картки для отримання пенсії, якщо немає електронного підпису, а картка є?»

Григорій КРИВОЛАПЕНКО.

с. Олешин

Хмельницького району

Хмельницької області.

 

ЯКЩО немає електронного підпису, заяву про виплату пенсії на інший банківський рахунок до органів Пенсійного фонду України можуть передати працівники банківської установи або особисто пенсіонер.

 

«Витяг з електронної трудової книжки заміняє трудову книжку при призначенні пенсії? Чи обов’язково мати оригінал паперової форми, де є весь стаж за життя до 42 років?»

Олеся СКАЛОЗУБ.

с. Зелений Гай

Кропивницького району

Кіровоградської області.

 

НА СЬОГОДНІ витяг із електронної трудової книжки не заміняє трудової книжки — при поданні заяви про призначення пенсії необхідно надати саме паперовий її оригінал.