Вівторок, 8 листопада 2022 року № 41 (19985)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19985/print.php?n=51918

«Потреби споживачів задовольнимо стовідсотково»   

Ігор Табінський.

Львівська область.

На фото автора: Головний інженер Дрогобицького лісгоспу Мар’ян Задорожний, водій спецмашини Володимир Депутат та лісничий Трускавецького лісництва Михайло Білас обговорюють питання відвантаження продукції.

Дрова. Останнім часом це слово домінує в багатьох су­спільних наративах. Осінь уже перетнула свій рубікон, а далі — зима, і матимемо не лише холоди, а й морози. У ХХІ столітті грітися можна з допомогою газу, електрики, сонячної енергії... Та є одне «але» — війна з російським окупантом, який лякає світ газовим шантажем, а по Україні, втративши ініціативу на фронтах, зазнаючи болючих поразок, озвіріло б’є ракетами та снарядами, знищуючи нашу цивільну інфраструктуру, пошкоджуючи ЛЕПи, електропідстанції, об’єкти житлово-комунальної сфери тощо.

ЧЕРЕЗ МОЖЛИВІ перебої і з електрикою, і з газом на перше місце — за своєю надійністю — виступають дрова, один кубометр яких здатен компенсувати 200 кубометрів газу. Тож попит на них зріс у середньому по Україні вдвічі. Якщо торік заготівля дров становила 3,5 мільйона кубометрів і цього виявилося достатньо, то цьогорічна потреба перевалила ген-ген за 5 мільйонів.

Відповідальне завдання, з огляду на таку ситуацію, стоїть і перед лісівниками Львівської області. На осінньо-зимовий період територіальні громади, за даними військової адміністрації, потребують понад 130 тисяч кубометрів паливної деревини.

— Враховуючи залишки на складах, заготівлю дров до кінця поточного року та заплановану заготівлю у першому кварталі 2023-го, можемо запевнити, що потреби споживачів забезпечимо стовідсотково, — каже відповідальний за дров’яну заготівельну кампанію заступник начальника обласного управління лісового господарства Юрій Гром’як.

...На нижньому складі Золочівського лісгоспу зустріли старшого майстра Богдана Головацького і двох працівників — Руслана Матвіїва та Мирона Рудого. За зміну вони заготовляють на дровокольному комплексі 10 і більше кубометрів палива. Начальник виробничого відділу ДП «Золочівське лісове господарство» Андрій Повзанюк час від часу оглядає вже марковані ящики з упакованими дровами.

Якраз у той момент нагодився головний інженер лісгоспу Владислав Мельницький — справжній знавець дров’яної царини. Щоб дрова не «текли», не «плакали», розповідає він, їхня вологість не повинна перевищувати 20 відсотків, позаяк лише сухі дають найбільший ефект. Сирі дрова під час спалювання виділяють смоли, а дуб, окрім усього, — ще й дубильні речовини. А для копчення ковбас і шинок перед Різдвом найкраще запастися грабом. Він не виділяє смол узагалі...

Ну, й про теплотворність тут кожен знає все напам’ять, як «Отче наш». Дуб, бук, ясен, граб, клен, береза, модрина належать до першої групи теплотворності. Сосна та вільха — до другої. А липа, осика, тополя, верба та ялина — до третьої...

Маленький перепочинок, і знову за роботу. Адже попит на дрова у Золочівському лісгоспі також підвищений. Досить сказати, що сам райцентр на 99 відсотків перейшов на дрова. Реалізація для потреб соціальної сфери у порівнянні з минулим роком зросла майже вдвічі — з 4168 кубометрів до 8966. Певна річ, збільшились і потреби населення.

Побували ми і в ДП «Дрогобицьке лісове господарство». Зустрілися з лісничим Трускавецького лісництва Михайлом Біласом. На семи гектарах площі рубки переформування бригада лісорубів чаклувала біля двох гіллястих грабів. Склад ділянки тут — дев’ять ялиць і один дуб. Граби затінюють яличку, і ось їх забирають на дрова. Тут лісівники вміло застосовують усі прийоми господарювання при рубках переформування.

Неподалік лісової дороги — проміжний склад. Туди саме під’їхала вантажівка і водій складає у штабелі деревину. На кожному — бирка з номером, що вказує на породу, об’єм, сортимент. Звідти штабелі повезуть на Бориславський лісозавод, де двометрові колоди поріжуть і поколють на спеціальному дровокольному комплексі.

Головний інженер лісгоспу Мар’ян Задорожний підтверджує факт напруженого ритму на підприємстві. Цього року тут уже реалізували 15 100 кубічних метрів дров: 11 000 — для населення і 4100 — для соціальної сфери.

Темп напружений, проте дефіциту нема. В кожному з 10 лісництв є резерв дров. Нема й нарікань від споживачів. Купівля дров паливних для фізичних осіб на Львівщині тепер здійснюється за спрощеною схемою. Ціни на дрова паливні встановлюються згідно із затвердженим прейскурантом. У тому ж Золочівському лісгоспі кубометр дров’яної деревини з верхнього складу коштує (залежно від групи теплотворності) від 600-700 до 900 гривень. Після оплати клієнти звертаються з квитанцією у лісництво для відвантаження продукції.

Варто зауважити, що для зручності покупців усе можливе робить і Державне агентство лісових ресурсів України на чолі з Юрієм Болоховцем. Наприкінці вересня на Житомирщині відбулося засідання виїзної колегії, на якій було репрезентовано офіційний державний oнлайн-магазин з продажу дров паливних населенню «ДроваЄ». На ній же вирішили провести навчання серед персоналу і під’єднати всі обласні управління до магазину «ДроваЄ».

В лісгоспах Львівщини існує чітка структура відповідальних осіб за реалізацію дров — це в основному інженери відділу збуту, а в лісництвах — лісничі. Зазначені їхні контактні номери.

Саме так ведеться і в Радехівському лісгоспі. На повну потужність працює деревообробний комплекс. На зміні зустріли заступника начальника ДОКу Степана Лепеха, штабувальника Петра Левіновського, кранівника Михайла Козака... Люди досвідчені.

А ось підійшов і директор лісгоспу Степан Данькевич. Настрій хороший. Хвалиться, що вгадав із придбанням словенського дровокольного верстата. Річ недешева, але зручна (ріже колоди і коле дрова), та й продуктивна: за зміну видає більш ніж 10 кубів колотих дров! Такі комплекси працюють у восьми лісгоспах області.

Після поїздки висновок однозначний — львівські лісівники не підведуть і дрова для побутових потреб населення та об’єктів соціальної сфери будуть.