Вівторок, 4 жовтня 2022 року № 36 (19980)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19980/print.php?n=51793

Музи не мовчать!

Олександр ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

м. Одеса.

НАШ пророк Тарас Шевченко давно вже казав: «Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями…». Одеська опера нагадує про це ще раз у виставі «Катерина» в рамках фестивалю «Оксамитовий сезон». Чарівні костюми, магічні українські обряди, фантастична музика перенесуть глядача у світ мистецтва, мовою якого говориться щось вічне, щире, таке, що западає в душу і допомагає любити, думати, визначатись.

Лібрето до опери написав український композитор Олександр Родін, а ідея зробити виставу зі свіжим поглядом на історію українського народу з’явилась ще декілька років тому. Та нагрянув коронавірус, потім почалася війна. Але ж на війні мистецтво не може вічно мовчати! Режисерка-постановниця опери «Катерина» Оксана Тараненко вирішила, що саме зараз мовою образів та метафор і треба доносити до людей емоції і поняття, які допоможуть нам вистояти, перемогти, зміцніти силою та духом.

Глядачів надихають масштабні сцени з нашими обрядами та традиціями. Перед очима постає повноцінне українське життя, з його принадами й трагедіями. Тут є і рай на своїй землі, і пекло від війська московського, і сплюндрована доля молодої дівчини, яка не слухала порад ні батька, ні матері.

Дослухаймося ж до нашого Кобзаря!