Вівторок, 4 жовтня 2022 року № 36 (19980)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19980/print.php?n=51792

  • Запитання — відповідь

Коли додому не хочеться

Ліна ПАСЬКО.

«Дружина з дитиною на початку війни виїхала за кордон. А тепер не хоче повертатися з Чехії, тобто я пів року вже не бачився з дитиною. Ми не розлучені. Чи можливо змусити громадянку України повернутися додому?» — запитує Кирило Б. із смт Крижопіль Вінницької області.

У НИНІШНІЙ час такі ситуації непоодинокі. Нині виїзд за кордон здійснюється без нотаріальної згоди чоловіка, про що йдеться у Правилах перетинання державного кордону громадянами України: виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним із батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків.

Відповідно до статті 153-ї Сімейного кодексу України, мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування між собою, крім випадків, коли таке право обмежене законом. Проте у воєнний час змусити повернутися дружину з дитиною ви не зможете, адже не існує конкретного механізму, який би надавав право це зробити. Тому спробуйте домовитися мирно.

Звісно, інакше ви маєте право, згідно зі статтею 19-ю Кодексу, звернутися до органу опіки та піклування (ними є районні, районні в містах Київ та Севастополь державні адміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад) за захистом своїх сімейних прав та інтересів. Однак жодний орган опіки та піклування не зможе змусити вашу дружину привезти дитину в Україну чи повернутися загалом, так як у нас воєнний стан. Як варіант — порушити це питання на рівні органів опіки та піклування і вийти на зв’язок із відповідними органами Чехії. Тоді, можливо, цей механізм змусить вашу дружину стати комунікабельнішою і почати домовлятися про повернення на батьківщину чи щодо зустрічей батька з дитиною. У крайньому разі у вас завжди є право звернутися до суду із позовною заявою.