Архів
Вівторок,
4 жовтня 2022 року

№ 36 (19980)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Жовтень
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Коли додому не хочеться

Ліна ПАСЬКО.

«Дружина з дитиною на початку війни виїхала за кордон. А тепер не хоче повертатися з Чехії, тобто я пів року вже не бачився з дитиною. Ми не розлучені. Чи можливо змусити громадянку України повернутися додому?» — запитує Кирило Б. із смт Крижопіль Вінницької області.

У НИНІШНІЙ час такі ситуації непоодинокі. Нині виїзд за кордон здійснюється без нотаріальної згоди чоловіка, про що йдеться у Правилах перетинання державного кордону громадянами України: виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним із батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків.

Відповідно до статті 153-ї Сімейного кодексу України, мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування між собою, крім випадків, коли таке право обмежене законом. Проте у воєнний час змусити повернутися дружину з дитиною ви не зможете, адже не існує конкретного механізму, який би надавав право це зробити. Тому спробуйте домовитися мирно.

Звісно, інакше ви маєте право, згідно зі статтею 19-ю Кодексу, звернутися до органу опіки та піклування (ними є районні, районні в містах Київ та Севастополь державні адміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад) за захистом своїх сімейних прав та інтересів. Однак жодний орган опіки та піклування не зможе змусити вашу дружину привезти дитину в Україну чи повернутися загалом, так як у нас воєнний стан. Як варіант — порушити це питання на рівні органів опіки та піклування і вийти на зв’язок із відповідними органами Чехії. Тоді, можливо, цей механізм змусить вашу дружину стати комунікабельнішою і почати домовлятися про повернення на батьківщину чи щодо зустрічей батька з дитиною. У крайньому разі у вас завжди є право звернутися до суду із позовною заявою.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
До зими майже готові
Читати
Без призову
Читати
Підкошуються добробут і здоров’я
Читати
Жнива тривають
Читати
Повертаються до життя
Читати
Партнери надали допомогу
Читати
Знайшли нове місце
Читати
На чужині
Читати
Скалічені війною долі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове