Вівторок, 20 вересня 2022 року № 34 (19978)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19978/print.php?n=51741

За нас правда, за нас слава і воля святая!

Ганна БОЙЧУК.

ЯК НЕ ховай правду, а вона знайде вихід на волю! Так само, як віще слово Пророка нашого, Тараса Шевченка. Давно пішов за сині гори Кавказу 1845 рік, коли там точилася війна з горцями. Тоді, в одному з походів царського війська на Кавказ, загинув близький приятель Тараса Григоровича офіцер Яків де Бальмен. На його смерть поет написав поему «Кавказ», в якій він засуджує російську імперію і возвеличує боротьбу народів за волю.

Саме пророчі рядки з цього твору відкрилися відважним бійцям ЗСУ, коли вони у визволеній від окупантів Балаклії на Харківщині здерли плакат із російським прапором з білборда. Як неймовірно втішно було їм, змореним виснажливими боями, побачити на ньому благословення Тараса, який невидимо оберігав і доблесних воїнів, і саме місто, поневолене рашистською наволоччю, куди прийшов жаданий день визволення! Усміхався Пророк і підбадьорював:

«І вам слава, сині гори,

Кригою окуті.

І вам, лицарі великі,

Богом не забуті.

Борітеся — поборете,

Вам Бог помагає!

За вас правда, за вас слава

І воля святая!»

Шевченко з нами у дні важких випробувань! Варто згадати, що саме цей уривок з поеми Кобзаря декламував у 2014 році на Майдані студент Сергій Нігоян, який згодом загинув під час Революції гідності у Києві.

З Великим Кобзарем, зі святою ідеєю зберегти Україну, її незалежність, її недоторканні території йдемо до Перемоги. Тарас у вуса усміхається і благословляє. Бо все про нас і про Україну він знав за сотні років наперед.