Вівторок, 13 вересня 2022 року № 33 (19977)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19977/print.php?n=51719

Обов’язкове щеплення кролів

УТРИМАННЯ пухнастих вуханів, що дають цінне і корисне м’ясо, не вимагає великих фінансових затрат та багато часу.

Проте кролики мають слабкий імунітет, а тому від правильного догляду залежить їхнє здоров’я і продуктивність. Насамперед вони потребують профілактичної вакцинації від небезпечних недуг та інфекцій. Тому щеплення від міксоматозу та геморагічної хвороби, які важко лікуються, є обов’язковими.

З метою запобігання недугам необхідно систематично — не менше двох разів на рік — дезінфікувати клітки, інвентар, посуд та прилеглу територію. Щотижня чистити кролячі помешкання, прибирати гній. Регулярно білити крільчатники, обпалювати вогнем газового пальника металеву сітку. Для дезінфекції кліток застосовують 5-процентний розчин хлорного вапна, 1-процентний розчин формальдегідів, 5-процентний розчин хлорного йоду, 3-процентний розчин хлораміну, 2-процентний розчин їдкого натрію. Годівниці, напувалки, відра, скребачки, лопати, віники та інший інвентар обробляють окропом чи 2-процентним розчином їдкого натрію.

Вода в напувалках завжди має бути чистою. Для профілактики в неї додають трішки марганцевокислого калію. Через пів години її міняють на чисту. До речі, воду з марганцівкою не можна наливати в металевий посуд.

При захворюваннях кишечнику тваринам неодмінно слід влаштувати голодну дієту протягом 12-24 годин. Починають годувати кроликів із половинної норми легкозасвоюваних кормів. Після одужання протягом тижня вуханів поступово переводять на повноцінний раціон.

Незаразна хвороба тимпатія має такі ознаки: прискорене дихання, надутий живіт, часті запори. Тушки кролів, що загинули від тимпатії, мають збільшений у два-чотири рази шлунок, наповнений газами, з легким почервонінням. Профілактичні заходи цього захворювання полягають у регулярному контролі якості кормів. Кроликам у жодному разі не можна згодовувати перегріту зелену масу бобових трав.

Тварини, хворі на риніт, чхають, трясуть головою і труть передніми лапами носа. З ніздрів спершу тече водянистий слиз, а згодом із гноєм, який засихає по краях ніздрів.

При бронхіті та бронхопневмонії тварини пригнічені, відмовляються від корму, важко і часто дихають. Профілактика органів дихання полягає головним чином у захисті тварин від протягів та забезпеченні їх сухою підстилкою.

Інфекційні хвороби кроликів, які найчастіше зустрічаються, це кокцидіоз, інфекційний стоматит, пастерельоз і стафілококоз. Збудники кокцидіозу — кокциди виділяються з калом. Найуразливіший до цього захворювання молодняк до три-чотиримісячного віку. При цій недузі понос чергується із запором, живіт кролика збільшується і звисає. Уражуються кишечник і печінка.

Збудник інфекційного стоматиту (мокра мордочка) — вірус. Хворіють переважно молоді кролі. Перші симптоми — підвищене слиновиділення, поява виразочок на слизовій ротової порожнини.

Збудником пастерельозу є мікроб пастерела. Хвороба вкрай небезпечна, її наслідком є несподівана, ніби безпричинна, смерть. Після розтину видно крововиливи у внутрішніх органах, особливо у трахеї. Недуга дуже швидко розповсюджується серед сусідів.

При стафілококозі, збудником якого є стафілокок, з’являються нариви: під шкірою — абсцеси, в самій шкірі — піодермія, у молочних залозах — мастит, на лапах — пододерматит.

Запобіжні заходи всіх інфекційних захворювань — утримання тварин у чистоті, регулярне проведення дезінфекції, профілактичні щеплення.