Вівторок, 13 вересня 2022 року № 33 (19977)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19977/print.php?n=51711

Обережно: «погані» гроші

Олег ГРИГОРЕНКО.

УКРАЇНУ наводнили купюри номіналом 500 і 1000 гривень із захоплених відділень банків на тимчасово окупованих територіях. І хоч вони вже не дійсні, не є платіжним засобом (а чому саме, буде сказано нижче), проте навіть на підконтрольних Україні територіях їх подекуди видають банки через свої термінали і банкомати. Зокрема, в особливо великій кількості такі гроші були помічені у столиці, Одесі, Черкасах, Львові та інших великих містах.

Проблема в тому, що ці банкноти найчастіше мають незначні механічні пошкодження — такі, що не кожний відразу ж і зверне на них увагу. Надто коли їх видає людині термінал фінустанови, де, на переконання багатьох людей, обов’язково має стояти «детектор справжності купюр». Наприклад, у них може бути надрізаний чи посічений край або зроблено три перфоровані отвори. Також вони можуть бути пошкоджені спеціальними розчинами або іншими барвниками.

Як пояснили в НБУ, чинне законодавство зобов’язує працівників фінустанов завдавати механічних ушкоджень банкнотам у разі виникнення загрози захоплення сховищ, що вони й зробили. Але ці купюри були викрадені окупантами чи мародерами і через внутрішньо переміщених осіб почали розходитися всією країною. У соцмережах їх уже назвали «поганими» грошима. Бо їх не приймає як платіжний засіб жоден банк чи супермаркет. Уже й на базарах обізнані продавці почали особливо пильно придивлятися до купюр великого номіналу, чи, бува, немає на них мітки про непридатність.

Яким чином НБУ вилучатиме такі гроші з обігу, невідомо. Поки що регулятор поширив попередження, що ними не можна розраховуватись. Також у ньому наголошується, що «спеціально пошкоджені банкноти під час дії воєнного стану обміну не підлягають, вони вилучаються без відшкодування їхньої вартості, правоохоронні органи їх досліджуватимуть і здійснюватимуть відповідні розслідування. Доречно також повідомляти про розповсюджувачів таких грошей Національну поліцію України, щоб зупинити дії зловмисників».

Словом, навіть видану банкоматом «погану» «п’ятисотку» чи «тисячу» магазин не прийме, а банк не обміняє. Що залишається рядовому громадянинові? Особливо ретельно пильнувати гроші, які потрапляють йому до рук. Якщо бачите на банкнотах дірочки, відрізані краї, плями — відмовляйтеся їх приймати. А у банкоматах краще знімати таку суму, яка не передбачає видачі купюр номіналом 500 та 1000 гривень.