Архів
Вівторок,
13 вересня 2022 року

№ 33 (19977)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Обережно: «погані» гроші

Олег ГРИГОРЕНКО.

УКРАЇНУ наводнили купюри номіналом 500 і 1000 гривень із захоплених відділень банків на тимчасово окупованих територіях. І хоч вони вже не дійсні, не є платіжним засобом (а чому саме, буде сказано нижче), проте навіть на підконтрольних Україні територіях їх подекуди видають банки через свої термінали і банкомати. Зокрема, в особливо великій кількості такі гроші були помічені у столиці, Одесі, Черкасах, Львові та інших великих містах.

Проблема в тому, що ці банкноти найчастіше мають незначні механічні пошкодження — такі, що не кожний відразу ж і зверне на них увагу. Надто коли їх видає людині термінал фінустанови, де, на переконання багатьох людей, обов’язково має стояти «детектор справжності купюр». Наприклад, у них може бути надрізаний чи посічений край або зроблено три перфоровані отвори. Також вони можуть бути пошкоджені спеціальними розчинами або іншими барвниками.

Як пояснили в НБУ, чинне законодавство зобов’язує працівників фінустанов завдавати механічних ушкоджень банкнотам у разі виникнення загрози захоплення сховищ, що вони й зробили. Але ці купюри були викрадені окупантами чи мародерами і через внутрішньо переміщених осіб почали розходитися всією країною. У соцмережах їх уже назвали «поганими» грошима. Бо їх не приймає як платіжний засіб жоден банк чи супермаркет. Уже й на базарах обізнані продавці почали особливо пильно придивлятися до купюр великого номіналу, чи, бува, немає на них мітки про непридатність.

Яким чином НБУ вилучатиме такі гроші з обігу, невідомо. Поки що регулятор поширив попередження, що ними не можна розраховуватись. Також у ньому наголошується, що «спеціально пошкоджені банкноти під час дії воєнного стану обміну не підлягають, вони вилучаються без відшкодування їхньої вартості, правоохоронні органи їх досліджуватимуть і здійснюватимуть відповідні розслідування. Доречно також повідомляти про розповсюджувачів таких грошей Національну поліцію України, щоб зупинити дії зловмисників».

Словом, навіть видану банкоматом «погану» «п’ятисотку» чи «тисячу» магазин не прийме, а банк не обміняє. Що залишається рядовому громадянинові? Особливо ретельно пильнувати гроші, які потрапляють йому до рук. Якщо бачите на банкнотах дірочки, відрізані краї, плями — відмовляйтеся їх приймати. А у банкоматах краще знімати таку суму, яка не передбачає видачі купюр номіналом 500 та 1000 гривень.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Енергетичний терор нас не зламає
Читати
Перейшли «екватор» жнив
Читати
ВВП продовжує падати
Читати
Мінімалку не підвищуватимуть
Читати
Готуються до зими
Читати
Трубопровід з... олією
Читати
Збитки непоправні
Читати
Скористалися позиками
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове