Архів
Вівторок,
13 вересня 2022 року

№ 33 (19977)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Обов’язкове щеплення кролів

УТРИМАННЯ пухнастих вуханів, що дають цінне і корисне м’ясо, не вимагає великих фінансових затрат та багато часу.

Проте кролики мають слабкий імунітет, а тому від правильного догляду залежить їхнє здоров’я і продуктивність. Насамперед вони потребують профілактичної вакцинації від небезпечних недуг та інфекцій. Тому щеплення від міксоматозу та геморагічної хвороби, які важко лікуються, є обов’язковими.

З метою запобігання недугам необхідно систематично — не менше двох разів на рік — дезінфікувати клітки, інвентар, посуд та прилеглу територію. Щотижня чистити кролячі помешкання, прибирати гній. Регулярно білити крільчатники, обпалювати вогнем газового пальника металеву сітку. Для дезінфекції кліток застосовують 5-процентний розчин хлорного вапна, 1-процентний розчин формальдегідів, 5-процентний розчин хлорного йоду, 3-процентний розчин хлораміну, 2-процентний розчин їдкого натрію. Годівниці, напувалки, відра, скребачки, лопати, віники та інший інвентар обробляють окропом чи 2-процентним розчином їдкого натрію.

Вода в напувалках завжди має бути чистою. Для профілактики в неї додають трішки марганцевокислого калію. Через пів години її міняють на чисту. До речі, воду з марганцівкою не можна наливати в металевий посуд.

При захворюваннях кишечнику тваринам неодмінно слід влаштувати голодну дієту протягом 12-24 годин. Починають годувати кроликів із половинної норми легкозасвоюваних кормів. Після одужання протягом тижня вуханів поступово переводять на повноцінний раціон.

Незаразна хвороба тимпатія має такі ознаки: прискорене дихання, надутий живіт, часті запори. Тушки кролів, що загинули від тимпатії, мають збільшений у два-чотири рази шлунок, наповнений газами, з легким почервонінням. Профілактичні заходи цього захворювання полягають у регулярному контролі якості кормів. Кроликам у жодному разі не можна згодовувати перегріту зелену масу бобових трав.

Тварини, хворі на риніт, чхають, трясуть головою і труть передніми лапами носа. З ніздрів спершу тече водянистий слиз, а згодом із гноєм, який засихає по краях ніздрів.

При бронхіті та бронхопневмонії тварини пригнічені, відмовляються від корму, важко і часто дихають. Профілактика органів дихання полягає головним чином у захисті тварин від протягів та забезпеченні їх сухою підстилкою.

Інфекційні хвороби кроликів, які найчастіше зустрічаються, це кокцидіоз, інфекційний стоматит, пастерельоз і стафілококоз. Збудники кокцидіозу — кокциди виділяються з калом. Найуразливіший до цього захворювання молодняк до три-чотиримісячного віку. При цій недузі понос чергується із запором, живіт кролика збільшується і звисає. Уражуються кишечник і печінка.

Збудник інфекційного стоматиту (мокра мордочка) — вірус. Хворіють переважно молоді кролі. Перші симптоми — підвищене слиновиділення, поява виразочок на слизовій ротової порожнини.

Збудником пастерельозу є мікроб пастерела. Хвороба вкрай небезпечна, її наслідком є несподівана, ніби безпричинна, смерть. Після розтину видно крововиливи у внутрішніх органах, особливо у трахеї. Недуга дуже швидко розповсюджується серед сусідів.

При стафілококозі, збудником якого є стафілокок, з’являються нариви: під шкірою — абсцеси, в самій шкірі — піодермія, у молочних залозах — мастит, на лапах — пододерматит.

Запобіжні заходи всіх інфекційних захворювань — утримання тварин у чистоті, регулярне проведення дезінфекції, профілактичні щеплення.

Версія для друку          До списку статтей

ЧАСИ нині не дуже певні, тож багато хто із власників приватного будинку волів би встановити ґрати на вікнах. Чи можливо більш-менш управному господарю зробити це самостійно? Так, маючи відповідний метал і бодай примітивний верстат. А ми в наступному куточку дамо рекомендації щодо процесу підготовки елементів і власне роботи.

Родить бульби, добре розмножується, в їжу вживається у смаженому, запеченому та тушкованому вигляді — але не картопля. Що це за культура, не кожен вгадає відразу. Мова про батат, який дехто називає замінником картоплі, хоча за біологією він не має до неї жодного стосунку. Поговоримо про його агротехніку.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове