Вівторок, 16 серпня 2022 року № 29 (19973)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19973/print.php?n=51603

У прикордонні з білоруссю столичне подружжя вирощує «ягоду молодості»

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото автора.

Кияни Дмитро та Мар’яна Вербицькі працюють менеджерами з продажу в солідних компаніях, однак любов до землі та бажання мати власну справу привели їх із міських кам’яних джунглів у літописний Любеч, практично під самісінький кордон із білоруссю. Тут живе бабуся Дмитра, і саме на її городі подружжя Вербицьких заклало свій перший сад диво-ягоди жимолості. В Європі, а тим паче в Україні, ця культура є маловідомою, а от японці споживають жимолость тоннами, цінують та люблять її за неймовірні цілющі властивості. Власники саду жимолості переконані, що ці ягоди мають неабиякий експортний потенціал.

«Обирали культуру, яка підходить саме для Чернігівщини»

ІДЕЯ закласти власний сад у Дмитра та Мар’яни Вербицьких виникла давно, однак реалізувати її вдалося лише чотири роки тому. Спершу — як експериментальне хобі. Тепер воно поступово переростає у маленьку власну справу.

«Щовесни ми їздили до бабусі Дмитра садити картоплю, — розповідає Мар’яна, — але бабуся вже у віці, картоплі ні їй, ні нам багато не треба, а землі чимало, тож замислились над тим, щоб посадити тут ягідну культуру. Спочатку думали — полуницю, але вирішили, що таких врожаїв, як на півдні, вона не даватиме, до того ж із нею чимало мороки. Лохина боїться протягів і потребує кислих ґрунтів. У нас росло кілька кущиків, але вони вимерзли. Дмитро довго перебирав варіанти і вирішив зупинитися на жимолості».

«Обирали ягоду, яка підходить саме для Чернігівщини, для її півночі», — пояснює Дмитро Вербицький.

І ось результат! На восьми сотках присадибної ділянки — понад 200 кущів чотирьох сортів жимолості. Найсолодший має назву «Аврора». Поруч нього сорти «Хонебі», «Індиго Джем» і «Бореаліс».

Саджанці замовляли у Польщі. Кажуть, в Україні були переважно російських сортів, які є значно гіршими за канадські. До того ж канадці серйозно вкладались у селекцію жимолості. Її по праву можна назвати національною ягодою Канади. Все через невибагливість та стійкість.

Природні ліки

«БАТЬКІВЩИНОЮ жимолості є острів Сахалін, Японія. Японці її дуже люблять і називають ягодою молодості, — розповідає Дмитро. — Проте в дикій природі вона гірка, найближчий її родич — вовча ягода. Власне, десертні сорти почали виводити відносно недавно — років 30 тому. А до того ягода не становила комерційної цікавості».

Канада є другим у світі виробником жимолості. На першому місці Китай, котрий вирощує ягоду для потреб японців.

До вибору сортів Дмитро Вербицький підійшов раціонально. Перед тим як закласти сад, він багато читав і досліджував особливості перехресного запилення.

«Сорт «Аврора» є найсолодшим, однак закладати плантацію одним сортом недоцільно, — пояснює ягідник. — Жимолость запилюється перехресно, тому чим більше різних сортів, тим краще. Якщо ж посадити один сорт, то врожай, певна річ, буде, однак ягоди виростуть маленькі. Селекціонери рекомендують, як мінімум, три сорти на одній ділянці. Я вибрав найсолодші сорти, в яких найкраще перехресне запилення з «Авророю».

Жимолость — це рання ягода. Врожай збирають вже на початку червня. Культура цікава тим, що витримує до мінус 45 градусів за Цельсієм, а квітка — до мінус чотири. Запилюють її джмелі, оскільки під час цвітіння «ягоди молодості» бджоли ще не літають.

Крім того, що жимолость корисна та смачна (хоч і має певну пікантну гірчинку), вона підходить для алергіків.

«У нас є знайомі, які мають дітей, що страждають на алергію, то їм не можна давати ті самі полуниці, а от жимолость можна і треба, — каже Мар’яна Вербицька. — Ще однією причиною, чому ми зупинилися саме на жимолості, стало те, що наша бабуся хворіла на онкологію, а ці ягоди містять багато дубильних речовин та антиоксидантів, які пригнічують ракові клітини».

Загальновідомо, що природні «ліки» в усі часи були і залишаються прекрасною альтернативою медичним препаратам. Так, непоказні ягідки жимолості здатні творити дива з нашим здоров’ям. Недарма їх особливо цінують японці, котрі є довгожителями серед народів. Окрім антиоксидантів, жимолость містить корисний для щитоподібної залози йод, а також селен; справляє протизапальну, імуностимулюючу, антибактеріальну, болегамівну, в’яжучу, сечогінну, жарознижувальну, загальнозміцнювальну, тонізуючу дію.Сприяє розсмоктуванню атеросклеротичних бляшок; інфаркти та інсульти просто відступають перед «ягодою молодості».

Привабливий бізнес

ПРОБЛЕМ зі збутом жимолості у сім’ї столичних менеджерів нема. Увесь торішній урожай у них розійшовся через Інтернет, як то кажуть, «на ура». З’явилися постійні клієнти і навіть домовленості з мережею магазинів про реалізацію. Втім, усі організаційні та логістичні плани поламала війна. Разом із тим Вербицькі знають, що їхній екологічний продукт заберуть до останньої ягідки роздрібні покупці.

«На ці ягоди є свій покупець, та й ціна для виробників приваблива: у столиці — 450 гривень за кілограм, — розповідає Дмитро. — Жимолость є окупною культурою. Її промислова продуктивність стартує від третього року і аж до 35 років. Потім можна робити радикальну обрізку, таким чином подовживши життя куща ще років на 10-15. З одного куща збираємо близько 4 кіло­грамів ягід. У нас був випадок, коли жимолость дала восени ще один врожай».

Мар’яна та Дмитро Вербицькі переконані, що їхній експеримент із двомастами кущів удався, тож час перетворити хобі на бізнес. А для цього потрібно розширюватись. Окрім інвестицій, необхідна земля, а її у місцевій громаді отримати не так просто. Втім, ягідництво — це, як-не-як, додаткові робочі місця. Тому маємо надію на те, що в Любечі підтримають ініціативу Вербицьких і в Україні незабаром з’явиться новий бренд екологічної продукції. Ринок збуту на жимолость столичним менеджерам знайти неважко, однак потрібні обсяги. Дмитро Вербицький бачить у жимолості величезний експортний потенціал. Тож цілком можливо, що мине не так багато часу і «ягода молодості» з Любеча завоює світові ринки.