Вівторок, 16 серпня 2022 року № 29 (19973)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19973/print.php?n=51595

Смакота з яблук

Мармелад (приготування за старовинним рецептом). Стиглі, однак не зіпсовані солодкі яблука миємо, ріжемо на шматочки і кидаємо в киплячу воду. Після того як яблука добре розваряться, викладаємо їх у металеве (емальоване) сито і протираємо до тих пір, поки не залишаться шкірка і насіння. Поміщаємо масу в широку миску для варіння, ставимо на невеликий вогонь, доводимо до кипіння. Беремо невелику каструлю, кидаємо в неї неповну пригорщу просіяного деревного попелу, обдаємо його окропом і, як тільки попіл осяде, зливаємо прозору воду в яблука. Безперервно розмішуємо мармелад дерев’яною лопаткою доти, доки маса не загусне настільки, що після лопаточки лишається слід на дні миски. Викладаємо мармелад ще теплим у стерилізовані сухі слоїки, закриваємо чистими сухими кришками.

Желе. Помиті нечищені яблука ріжемо на шматочки, залишаємо і насінні коробочки. Заливаємо водою так, щоб вона покрила яблука. Накриваємо посуд і варимо плоди, не доводячи до розварювання. Зварені яблука проціджуємо. Проціджений сік варимо до того часу, поки не лишиться половина. Затим на 1 кг увареного соку додаємо 500 г цукру, 1 ч. ложечку лимонної кислоти і стільки ж ванільного цукру. Варимо до густоти. Готовність перевіряємо за краплею желе, опущеною в холодну воду: якщо крапля не розчиняється — продукт готовий. Тепле желе розливаємо по стерилізованих сухих банках і, як тільки охолоне, накриваємо пергаментним папером і зав’язуємо.

Цукерки. Миємо, витираємо яблука, не вичищаючи серединки. Так само робимо і з айвою, якої беремо дві штуки на кожний кілограм яблук. Нарізаємо все на дрібні шматочки, кладемо в каструлю для варіння і заливаємо водою з розрахунку 500 мл на 1 кг яблук. Варимо до тих пір, поки плоди не стануть м’якими і майже весь сік не википить. Одначе треба бути дуже уважним, щоб яблука не підгоріли. Викладаємо їх на сито і протираємо. Зважуємо одержане пюре і на кожний кілограм додаємо 800 г цукру. Добре розмішуємо і ставимо посуд знову на вогонь. Безперервно помішуємо, щоб не пригоріло, протягом 20-30 хв., до утворення досить густої маси. Викладаємо на деко, попередньо змастивши його олією. Ножем, умоченим в олію, розрівнюємо суміш до 7-8 мм завтовшки і добре пригладжуємо зверху ножем. Залишаємо на два дні просихати, потім чарочкою вичавлюємо цукерки. Знову два-три дні їх сушимо, затим густо пересипаємо кружальця цукровою пудрою і знову сушимо на білому папері. Гарненько затверділі висохлі цукерки складаємо у бляшані банки, перекладаючи кожний шар пергаментним папером.