Вівторок, 9 серпня 2022 року № 28 (19972)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19972/print.php?n=51565

  • Запитання — відповідь

Спадкування у воєнний час

Ліна ПАСЬКО.

«Наприкінці лютого у моєї сусідки помер дідусь, проте подати заяву на вступ у спадщину вона зараз не має змоги, оскільки перебуває за кордоном. Порадьте, що їй тепер робити?» — запитує Вікторія Ч. із міста Вінниця.

ІЗ ВВЕДЕННЯМ воєнного стану чимало законів зазнали змін, і сфера спадкових відносин також не стала винятком. Адже попри все життя триває і норми законів підлаштовують під нинішні жорстокі реалії. На час дії воєнного стану прийняті певні нормативно-правові акти та внесено зміни у сфері спадкування. Зокрема, це постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» від 28 лютого 2022 року, «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану» від 24 червня 2022 року, наказ Міністерства юстиції України «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів у сфері нотаріату» від 11 березня 2022 року.

Згідно зі статтею 1221-ю Цивільного кодексу України, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця не відоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна — місцезнаходження основної частини рухомого майна. В особливих випадках місце відкриття спадщини встановлюється законом. Якщо ж спадкодавець мав декілька місць проживання, місцем відкриття спадщини вважається останнє місце реєстрації спадкодавця.

Відповідно до Порядку про вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, спадкова справа заводиться нотаріусом за місцем відкриття спадщини на підставі поданої (або такої, що надійшла поштою) першою заяви (повідомлення, телеграми) про прийняття спадщини, про відмову від прийняття спадщини, про відмову від спадщини, заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину, заяви спадкоємця на одержання частини вкладу спадкодавця у банку (фінансовій установі), заяви про видачу свідоцтва виконавцю заповіту, заяви виконавця заповіту про відмову від здійснення своїх повноважень, заяви другого з подружжя про видачу свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя у разі смерті одного з подружжя, заяви про вжиття заходів до охорони спадкового майна, претензії кредиторів.

Але спадщину можна прийняти і «автоматично» — про це йдеться у статті 1268-й Кодексу: спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку шість місяців він не заявив про відмову від неї.

Зараз в реаліях воєнного стану і відповідно до внесених змін до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України (який працює під час війни), незалежно від місця відкриття спадщини — принцип територіальності не діє. Якщо особа перебуває за кордоном, але має намір подати заяву про прийняття спадщини, вона може надіслати її поштою, попередньо засвідчивши справжність свого підпису на ній.

Та, як відомо, для прийняття спадщини встановлюється строк шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Але до постанови Кабміну «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» було внесено зміни, і на сьогодні перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більш ніж на чотири місяці. Відповідно, свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

За загальним правилом, при заведенні спадкової справи нотаріус вчиняє ряд дій, зокрема за даними Спадкового реєстру перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту, крім певних випадків. А саме: в умовах воєнного стану за відсутності доступу до Спадкового реєстру нотаріус заводить спадкову справу без використання цього реєстру та перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту протягом п’яти робочих днів із дня відновлення такого доступу. І якщо за результатами перевірки відомостей Спадкового реєстру встановлено наявність раніше заведеної спадкової справи, то заведена без використання Спадкового реєстру спадкова справа передається до нотаріуса, яким раніше заведено спадкову справу.

Однак варто зазначити, що видача свідоцтва про право на спадщину у спадковій справі, заведеній без використання Спадкового реєстру, до її реєстрації у Спадковому реєстрі забороняється. Такі обмеження встановлені з метою запобігти зловживанням у сфері спадкування у воєнний час.