Вівторок, 2 серпня 2022 року № 27 (19971)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19971/print.php?n=51544

Павук-хрестовик

Михайло ХАЩІВСЬКИЙ-ГУЙ,

натураліст.

с. Городище Самбірського району

Львівської області.

ЙДУ лісовою стежкою, протоптаною дикими тваринами і грибниками. Раптом мій шлях перетнули тенета, сплетені павуком-хрестовиком. Махнув палицею — і шлях вільний. А шкода. Краще було б обійти павутиння збоку, а він нехай собі далі трудиться. Ловить мух, комарів та усяких шкідників-кровососів. А ще улюбленою їжею павуків є метелики. За способом живлення вони хижаки.

Тенетні павуки посилено будують ловильні сітки за погожої днини, а перед дощем ховаються у схованку і не реагують навіть на здобич. Коли в сітку потрапляє жертва, павук її паралізує, опутуючи павутиною, та залишає на певний час. Затим висмоктує рідкий уміст здобичі (процес травлення відбувається під впливом травного соку, введеного павуком у тіло жертви). Запліднені яйця самки відкладають у кокони й охороняють майбутнє потомство. Молоді павучки розселяються з допомогою павутини на значні відстані. Це явище спостерігається здебільшого восени, в погожі дні «бабиного літа».

Павуки-хрестовики оселяються на деревах та кущах, де між гілками розміщують свої ловильні сітки. Спочатку з товстих ниток виготовляють багатокутну раму з променями, що сходяться в центрі. Потім на неї накладають у вигляді спіралі довгу й дуже липку павутинну нитку, яка починає коливатися, коли в сітку потрапляє здобич.

Здавалося б, чим непомітніше зіткане павутиння, тим ліпше, бо в нього частіше потраплятиме здобич. Однак в окремих місцях сітки є потовщення різної форми — кружальця, хрестики або лінії.

Вчені з Корнелльського університету (США) вважають, що їм удалося розгадати цю загадку. На думку науковців, павуки в такий спосіб дають змогу птахам вчасно помітити тенета і обминути їх, не пошкодивши. Правда, такі ущільнення в павутині помічають і деякі комахи й теж намагаються її уникнути. А втім, павукові, мабуть, важливіше зберегти тенета, ніж їх зруйнувати, аби таким чином уполювати зайву комашку.