Вівторок, 2 серпня 2022 року № 27 (19971)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19971/print.php?n=51541

Безстрашні та сміливі

Микола ЮРЧИШИН.

ЩОРОКУ 8 серпня своє професійне свято відзначають ті, хто не боїться нових вершин, хто «вибирає важку дорогу, небезпечну, як військова стежка», хто завжди готовий підкорити нову висоту. Це День альпінізму, заснований на честь першого сходження на Монблан. Найвищу точку Альп — 4810 метрів — підкорили 8 серпня 1786 року. Тоді альпіністам на це знадобилася доба. А ось рекорд сучасності належить уродженцеві Іспанії Кіліану Жорнету — всього 4 години 57 хвилин.

Початок розвитку альпінізму в Україні поклали українські альпіністські експедиції на Тянь-Шань, котрі починаючи з 1927 року формувалися у Харкові й пов’язані з іменем М. Погребецького, організатора харківської гірської секції, керівника першої української науково-спортивної експедиції (1929 р.), яка відкрила для науки нові хребти, льодовики в недосліджених районах Центрального Тянь-Шаню та найпівнічніший майже семитисячник Хан-Тенгрі (6995 м).

До кінця 1991 року український альпінізм розвивався у рамках всесоюзного. Із розпадом СРСР альпіністська спільнота України стала самостійною. Поступово сформувалися регіональні федерації альпінізму та скелелазіння. Це дало змогу Федерації альпінізму і скелелазіння України 1996-го отримати статус Національної федерації. Із року в рік зростають спортивні досягнення цієї організації, триває робота з підготовки кадрів інструкторів, суддів з альпінізму, організації і проведення масових заходів, забезпечення спортивних досягнень.

Приємно, що 20 травня 2016 року Ірина Галай стала першою українкою, якій вдалося підкорити Еверест, а 13 грудня 2017-го Тетяна Яловчак стала першою українкою, якій підкорились найвищі вершини усіх частин світу. Українські альпіністи першими у світі 6 листопада 2021 року піднялись на досі неприступну вершину гори Аннапурна III в Гімалаях в Непалі, яка за висотою займає 42 місце в світі. До складу експедиції увійшли черкасець В’ячеслав Полежайко, кияни Михайло Фомін та Микита Балабанов. Альпіністи подолали південно-східне ребро гори заввишки 7555 м, яке три десятиліття залишалось неприступним. Під час маршруту чоловіки пройшли 2800 м стіни, яку до них не зміг підкорити ніхто. Вперше 1981 року сюди спробували піднятися британці Нік Колтон і Тім Ліч. Вони дійшли до позначки 6500 метрів, однак команда змушена була повернутися через проблеми з акліматизацією.