Вівторок, 2 серпня 2022 року № 27 (19971)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19971/print.php?n=51540

Повiтря, що вкорочує віку

Олег ГРИГОРЕНКО.

МАЙЖЕ всі населені регіони світу перевищують норми забруднення повітря, установлені ВООЗ. Але найбільш отруйна атмосфера все ж в Азії. Так, у Бангладеш норми шкідливих домішок у повітрі пересічно вищі у 15 разів, в Індії — у 10, в Пакистані та Непалі — у 9. Центральна та Західна Африка, а також більша частина Південно-Східної Азії та частина Центральної Америки також стикаються з рівнем забруднення та скороченням тривалості життя, що значно перевищує середньосвітовий рівень.

Тим часом забруднення повітря, спричинене переважно спалюванням викопного палива, скорочує життя у всьому світі більш ніж на два роки. Так, згідно зі звітом Інституту енергетичної політики університету Чикаго, людина в Південній Азії в середньому могла б прожити на п’ять років довше, якби рівень дрібних твердих частинок у повітрі відповідав стандартам ВООЗ. А в індійських штатах Уттар-Прадеш і Біхар, де проживає 300 мільйонів людей, хвороби легень та серця, спричинені так званим забрудненням PM2,5, і поготів скорочують тривалість життя на вісім, а у столиці Нью-Делі — на 10 років.

До відома. Забруднення PM2,5 — 2,5 мікрона в діаметрі, що приблизно дорівнює діаметру волосини людини. Воно проникає глибоко в легені і потрапляє в кровотік. 2013 року ООН класифікувала його як агент, який викликає рак. У звіті йдеться, що проти інших причин передчасної смерті вплив забруднення PM2,5 порівняний із курінням тютюну, більш ніж утричі руйнівніший для здоров’я, ніж вживання алкоголю, і вшестеро — ніж ВІЛ/СНІД.