Вівторок, 2 серпня 2022 року № 27 (19971)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19971/print.php?n=51539

  • Нотатки метеоролога

Температурні гойдалки і нерівномірні опади

Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру.

 Фото Володимира Зінченка.

ЛИПЕНЬ, найтепліший за кліматичними багаторічними показниками місяць, нинішнього року виявився не дуже спекотним на більшій частині території країни, у багатьох областях навіть не теплішим за червень. Середня місячна температура у липні, за даними спостережень метеорологічних станцій України, була близькою до кліматичної норми. Впродовж місяця спостерігалося лише декілька коротких періодів справжньої спеки, проте не було температурних рекордів на відміну від Європи, яка страждала від аномальної спеки і цілого ланцюга надвисоких температурних показників. Періодично випадали дощі, хоча загальна їхня кількість була менша за місячну кліматичну норму. В окремих районах східних та північно-східних областей відзначалися сильні зливи у супроводі шквалів та граду. Проте завдяки помірному температурному режиму не було інтенсивного розвитку посухи, агрометеорологічні умови формування урожаю пізніх сільськогосподарських культур залишалися цілком задовільними.

За розрахунками синоптиків Українського гідрометцентру, серпень розпочнеться нестійкою погодою із невеликими дощами та невисокими, як для початку останнього літнього місяця, температурами повітря — вдень 24-28, на півдні — до 26-28 градусів тепла. В середньому місячна температура повітря очікується у степових областях — плюс 21-23, лісостепових — 19-22 та 18-20 градусів на Поліссі, що на 1-2 градуси тепліше, ніж зазвичай.

Місячна кількість опадів у серпні на території України очікується: у західних та південних областях більше кліматичної норми —110-130%, у Чернігівській, Сумській, Полтавській, Харківській, Дніпропетровській, Луганській, Донецькій опадів, імовірно, буде менше від норми — близько 70-80 відсотків середніх багаторічних значень, на решті території — близько норми.

У серпні, за кліматичними даними, на території України розподіл температури повітря має ще типовий літній характер: найвища середня місячна температура повітря плюс 20-23 градуси спостерігається у південних та південно-східних областях, на решті території — 16-19 градусів тепла. На початку серпня часто буває так само тепло, як і в липні, в окремі роки (наприклад, 2010-го, 2015-го) саме у першій декаді цього місяця відзначалися найвищі (максимальні) температури повітря.

У найспекотніші роки максимальна температура повітря у першій половині серпня досягала 36-40, а на півдні та в Луганській області — 41-42 градусів. Аномальними вважаються роки, коли серпень тепліший за липень. За багаторічними даними спостережень на метеорологічних станціях, така ситуація буває вкрай рідко. Найяскравіший випадок аномального розподілу температури — серпень далекого 1930-го. Як свідчать архіви метеорологічних спостережень, саме тоді в Україні упродовж серпня стояла надзвичайна спека — температура повітря майже до останніх днів літа досягала 38-40 градусів. Дуже спекотно було й у серпні 1998, 2010 і 2015 років, коли у південно-східних областях температура повітря підвищувалася до 37-42 градусів.

Проте навіть за таких температур у серпні літо закінчується. За статистикою багаторічних метеорологічних спостережень, у північній частині України та в горах наприкінці місяця раз на 10 років на поверхні ґрунту вже ймовірні перші приморозки.

За кількістю опадів останній місяць літа зазвичай сухіший за липень і червень, проте для серпня характерні часті грози. Опади розподіляються нерівномірно. Найбільше їх буває на заході в гірських районах — пересічно до 110-140 мм, найменше — в причорноморських степах — 25-28 мм. У південних областях можливі суховії упродовж 3-6 днів.

При використанні місячного прогнозу необхідно пам’ятати, що довгострокові прогнози погоди справджуються в середньому не більш ніж на 60-70 відсотків.