Вівторок, 2 серпня 2022 року № 27 (19971)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19971/print.php?n=51538

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Чула, що до кінця року на українців чекає ще чотири перерахунки пенсій. Хотілося б конкретніше дізнатися, кого стосуватимуться ці перерахунки?»

Ніна КОЛОМІЙЧУК.

с. Щасливе

Бориспільського району

Київської області.

 

З 1 ЛИПНЯ та 1 грудня проведуть перерахунок пенсії у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб: з 1 липня — до 2027 грн, з 1 грудня 2022 року — 2093 грн. Зростуть розміри мінімальної та максимальної пенсій, складові пенсійної виплати, які обчислюються з розміру прожиткового мінімуму.

З 1 жовтня — через збільшення мінімальної зарплати до 6700 грн зросте розмір мінімальної пенсії за віком у непрацюючих осіб, які досягли віку 65 років і більше та мають страховий стаж — чоловіки не менше 35 років, жінки — не менше 30 років.

З 1 жовтня пенсіонерам від 70 до 75 років встановлять щомісячну доплату 300 грн (у межах пенсії 1340 грн 35 коп.). Крім того, у пенсіонерів від 70 років, які мають необхідний стаж, мінімальний розмір пенсії дорівнюватиме 3000 гривень. Якщо ж страховий стаж менше установленого, мінімальний розмір пенсії визначається пропорційно наявному стажу, виходячи з розміру 3000 гривень.

З 1 грудня непрацюючим пенсіонерам до 70 років за наявності необхідного стажу мінімальну пенсію за віком встановлять на рівні 2500 гривень. Пенсіонерам, стаж яких менше необхідного, розмір пенсії розрахують пропорційно наявному стажу із суми 2500 гривень.

 

«Я переселенка, пройшла верифікацію і отримувала пенсію, а потім із січня по серпень 2021-го виплата припинилася. Тепер питання вирішилося, я знову одержую пенсію, але та заборгованість так і висить. Як відомо, уряд нещодавно ухвалив постанову 1165-ту щодо виплати такої заборгованості. Які мої подальші дії у зв’язку із цим?»

Вікторія ЗЛИДЕНЬ.

смт Білики

Кобеляцького району

Полтавської області.

 

ЦЯ ПОСТАНОВА справді затверджує порядок виплати такої заборгованості, як у вашому випадку. Насамперед у постанові зазначено, що виплату буде здійснено за окремою програмою, передбаченою у бюджеті Пенсійного фонду України із цією метою, за кошти Державного бюджету України на відповідний рік.

Заборгованість Фонд виплачуватиме, коли надійдуть відповідні кошти. Але такий нюанс: розмір пенсійної виплати за минулий період визначається в сумі, що відповідає розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленому законом на 1 січня календарного року, в якому здійснюється пенсійна виплата за минулий період, але не може бути більшим за належну до виплати отримувачу суму, що обліковується в переліку отримувачів.

У разі недостатності бюджетних призначень для забезпечення пенсійної виплати за минулий період у зазначеному розмірі, виплата здійснюється в сумі, що визначається пропорційно до виділених на пенсійні виплати за минулий період бюджетних призначень, але не більшій за належну до виплати суму.

Вам нічого не треба робити. Працівники Пенсійного фонду бачать усі суми, що підлягають виплаті. Просто чекайте.

 

«Мій син — особа з інвалідністю із дитинства. У зв’язку з пандемією ми пропустили термін повторного огляду МСЕК. Чи виплачуватимуть надалі йому пенсію?»

Ольга КОЛОДЯЖНА.

с. Кропивна

Хмільницького району

Вінницької області.

 

ВИПЛАТУ пенсії з інвалідності автоматично продовжать, навіть якщо термін, на який встановлено інвалідність, закінчився, а пройти огляд МСЕК неможливо.

Це питання наразі регулюється Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Він передбачає: якщо в період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) особа пропустила термін повторного огляду МСЕК, виплата пенсій по інвалідності не зупиняється до закінчення терміну дії карантину. Оскільки карантин в Україні триватиме до 31 серпня 2022 року, то й виплати автоматично продовжать до кінця літа. Водночас уряд ухвалив рішення, яке надає можливість під час війни встановлювати інвалідність дитині дистанційно. Згідно з документом, встановлення інвалідності у період дії воєнного стану може здійснюватися заочно та незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування особи.