Вівторок, 7 червня 2022 року № 19 (19963)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19963/print.php?n=51324

Символ сонця і незламності

Тетяна Василенко.

Знамениті шафка і півник у зруйнованому будинку.

У ЦЕНТРІ Березного на Рівненщині — на майдані Незалежності — тепер є один із символів незламності українського духу: копія знаменитого керамічного півника із Бородянки. Останній став знаменитістю, вцілівши разом із кухонною шафкою, яка дивом залишилась висіти практично неушкодженою на стіні будинку, майже повністю зруйнованого після чергового бомбардування багатостраждального міста на Київщині.

І ось у поліському містечку з’явився такий самий, але двометровий півник: його виготовив скульптор із Харкова Олександр Сердюк. До гостинного й затишного Березного він змушений був утекти від нищівних обстрілів столиці Слобожанщини. Але чоловік не може сидіти склавши руки. От і створив таку символічну красу, щоб додати оптимізму мешканцям та гостям містечка. Голова Березнівської територіальної громади Руслан Пилипчук підтримав ідею: рішення встановити скульптуру місцева влада ухвалила дуже швидко.

— Тепер усі ми залюбки тут фотографуємося, — каже місцева жителька Катерина Чухрай. — Це для мене ще й символ сонця: саме півень голосно сповіщає нам про новий день, про те, що сходить сонце. Так і буде: пітьма разом із росією піде в небуття, а Україна яскраво розквітне в сонячних променях. Принаймні тут, у тилу, робимо для цього все.

До речі, в соцмережах користувачі виставляють подібних півників. Приміром, рівненська журналістка Людмила Мошняга пише: «Я купила цей витвір майстрів Васильківського майолікового заводу років 40 тому під час відрядження до Києва. Був тоді на Хрещатику знаменитий магазин посуду «Фарфор — фаянс» — там і придбала. Після останніх подій навколо бородянського півника я дуже пишаюся тим, що в мене є його братик. Приємно, що не кажіть, жити в одному домі з символом стійкості українського народу».