Архів
Вівторок,
7 червня 2022 року

№ 19 (19963)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Наша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Анатолій ВАСИЛЕНКО.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Звідки взялося слово «спам»?

Усім користувачам Всесвітньої мережі воно добре відоме. Це небажані повідомлення, які надсилаються у великій кількості. Найчастіше у формі комерційних електронних листів, надісланих на велику кількість адрес, а також через миттєві та текстові повідомлення, соціальні медіа або навіть голосову пошту. Тож, якщо у вас в електронній пошті є папка «Вхідні», спамери знайдуть спосіб її засмітити. Тим часом історія походження цього терміну, сказати б, має гастрономічне коріння…

Насправді SPAM — назва м’ясної консерви у жерстяній банці американської торгової марки HormeFoods Corporation, яка з’явилася у продажу ще 1937 року. На її кришці значився напис великими літерами SPAM, що є скороченням англійських слів spiced ham — «шинка зі спеціями». Під час Другої світової війни її постачали як продовольство для союзницьких військ, для чого було побудовано навіть нові консервні заводи. Але й після війни вони не згорнули виробництва. Їхні власники організували дуже агресивну рекламну кампанію по всьому світу, тож американська шинка добре продавалася і була у всіх на слуху.

Що дало привід спародіювати рекламу SPAM у популярному британському комедійному телесеріалі 1970-х років «Літаючий цирк Монті Пайтона». В одній зі сценок фільму дія відбувається в маленькому ресторанчику. Офіціантка, перераховуючи список страв, у назві кожного згадує слово «spam», причому в деяких кілька разів, щось на кшталт: горошок і спам з картоплею та спамом, спам і салат та спам тощо. Хор вікінгів у рогатих шоломах, який випадково опинився тут же, затягує пісню: «Спам, чудовий спам! Відмінний спам! Улюблений спам! Спам-спам-спам!». Відвідувачі в цій какофонії намагаються замовити що-небудь без спаму, офіціантка кричить: «Спам! Спам! Спам!», вікінги співають — безлад страшний.

Згодом, уже в комп’ютерну епоху, на початку 1990-х, розкручене слово набуло значення «нав’язлива рекламна розсилка». Розповсюджувачів спаму називають спамерами. Сьогодні цим на професійній основі займається дуже багато компаній. Це в усьому світі процвітаючий бізнес, адже дає можливість виробникам товарів і послуг «заявити про себе» максимальній кількості потенційних клієнтів чи споживачів інформації, ще й за цілком привабливою ціною.

Версія для друку          До списку статтей

Загадки

Це не саджають і не сіють, а воно росте самостійно. Навіть якщо його підстригти.

* * *

Що воно таке на руці: п’ять комірчин, а одні двері?

 

  • Криптограма

Добери ключі

Цифри треба замінити буквами, щоб утворилися слова, які складуть повчальне прислів’я. При цьому кожній цифрі відповідає певна буква. Слова-підказки — нижче.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове