Вівторок, 31 травня 2022 року № 18 (19962)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19962/print.php?n=51301

Ластівка щебече

Дмитро ЗАГОРУЙКО,

орнітолог.

ЦЮ ПТАХУ легко впізнати за яскравим блискучим синьо-сталевим оперенням із фіолетовим відливом і характерною формою хвоста з глибоким розрізом і довгим хвостовим пір’ям із боків. Улітку, заглянувши під дах хліва, майже завжди побачите приліплене до стелі характерне, схоже на чашу, гніздо цієї пташки. Восени можна спостерігати за ластівками, що збираються відлітати у місця зимування. Вони об’єднуються у великі зграї, які нараховують кількасот, а іноді й тисяч особин. Щороку птахи повертаються в колишнє місце гніздування.

Ластівка сільська має трохи видовжене тіло, довгий роздвоєний хвіст, гострі крила і дуже широкий дзьоб. Довжина тіла становить до 240 мм, а вага близько 20 грамів. Червоне оперення на грудях і на лобі. Цей птах перелітний.

Будує гнізда в Європі, Америці, Азії та Африці. У природних умовах птахи гніздяться в печерах. Будують гнізда і на оселях людей. Особливо ластівкам подобаються сільські житла. Вони не бояться людини і часто літаю поряд із нею.

Гніздо споруджують із бруду, який збирають на берегах річок. Щоб він під час перельоту не засихав, ластівки змочують його слиною. Для споруди гнізда також використовують гілочки і пір’я.

Оскільки вони є частково перелітними птахами, двічі на рік здійснюють тривалі перельоти. Часто через погані погодні умови гинуть цілі зграї. Практично все життя ластівок проходить у повітрі, вони дуже рідко відпочивають.

Для пересування по землі їхні кінцівки практично не пристосовані, саме тому птахи на них опускаються тільки для того, щоб зібрати матеріал для виготовлення гнізда. А ось у повітрі почуваються вільно, можуть літати дуже низько над землею і дуже високо в небі. Швидкість ластівки у польоті може сягати 120 км/год. У неї дуже гарний голос, спів нагадує щебетання, яке закінчується треллю.

Полюють птиці на комах і жуків, яких теж добувають у польоті. Це становить 98 відсотків усього живлення ластівок. До раціону також входять коники, метелики і цвіркуни.

Ластівки, за винятком періоду гніздування, ведуть колективний спосіб життя. У період розмноження вони живуть парами. У цей час пташине подружжя охороняє свою невелику територію навколо гнізда. Нерідко під одним дахом хліва або будівлі гніздується відразу декілька пар. Шлюбний період у них починається в травні. Самка відкладає 4-7 яєць, висиджуванням яких займаються і вона, і самець. Пташенята викльовуються через 13-18 днів практично голі та безпорадні. Корм для них добувають обидва батьки. У сприятливий рік ластівки можуть гніздуватися двічі або навіть тричі.

Обоє батьків ретельно доглядають за пташенятами, годують і чистять гніздо від посліду. Їдять пташенята більш як 300 разів на день! Дорослі для дітей ловлять мошок. Перед тим як дати їх пташенятам, скачують їжу в грудку.

Ластів’ята залишаються в гнізді до трьох тижнів, поки не почнуть літати. Якщо пташеня потрапляє до рук людини, воно у відчаї намагається злетіти, хоч не вміє літати. Навчившись повноцінно літати, молоді ластівки покидають батьківське гніздо і приєднуються до дорослих зграй.

Статева зрілість настає вже наступного після появи на світ року. Молоді пташки дають менше потомство, ніж дорослі. Середня тривалість їхнього життя становить близько чотирьох років. Існують винятки, коли птахи живуть і до восьми.

Це дуже красиві й дружелюбні пташки. Люди ніколи не руйнують їхні гнізда на своєму обійсті. Бо якщо ластівки звили гніздо в будинку, це вважається Божою благодаттю, яка захищатиме домівку від пожеж, віщує щасливі зміни в житті. Народна мудрість радить піклуватися про цих птахів, не заважати крилатим будівельникам, навіть якщо їхнє сусідство і додає певних клопотів.