Вівторок, 31 травня 2022 року № 18 (19962)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19962/print.php?n=51300

  • Нотатки метеоролога

Тепло, але не спекотно

Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру.

БІЛЬШІСТЬ днів травня, який завершив весну, в Україні спостерігалася помірно тепла або й прохолодна погода. Дощів було мало, однак зволоження ґрунту під сільськогосподарськими культурами на переважній частині площ ще було достатнім саме завдяки відносно низьким для травня температурам повітря. Теплолюбним культурам для активного розвитку дещо бракувало ефективного тепла.

Перший літній місяць розпочнеться нестійкою погодою із короткочасними дощами по всій території на тлі вищих, ніж у травні, температур повітря, проте дуже спекотної погоди не буде. Так, на півдні, у центрі та на сході країни у першій п’ятиденці червня очікуються температури повітря 22-26 градусів тепла, у західних та північних областях буде прохолодніше, температура повітря досягатиме вдень 16-22 градусів.

Нинішнє метеорологічне літо настало майже на місяць пізніше, що схоже на минулий рік. Однак такі строки початку літнього сезону не є дуже пізніми, у більшості випадків відповідають середнім багаторічним показникам. Астрономічне літо настане 22 червня, і це буде найдовший день у році. За рахунок тривалості червневих днів добре прогрівається повітря. Середня багаторічна його температура на території України у червні коливається в межах 16-21 градуса тепла. Вона поступово підвищується з північного заходу на південний схід. Найнижча середньомісячна температура повітря (10-15 градусів) відзначається у високогірних районах Карпат та Криму. За кліматичною класифікацією такі температури повітря належать до помірних.

У червні спостерігаються значні відхилення температури від кліматичної норми, що свідчить про надзвичайну мінливість погодних умов останніх десятиліть. Так, аномально спекотним був червень 1999 року, коли середня місячна температура повітря була вища липневої на декілька градусів. Це був найспекотніший червень за більш ніж столітній період метеорологічних спостережень.

Дуже теплим був червень і у 1934, 1946, 1954, 1964, 1975 та 2020 роках, коли температура повітря перевищувала звичайні показники на 3-6 градусів, а максимальна температура вдень досягала 35-39, місцями 40 градусів тепла.

Типовою для першого місяця літа є нестійка погода, періодичні похолодання, пов’язані із надходженням холодного повітря із півночі та північного сходу. За статистикою метеорологічних спостережень, такі синоптичні ситуації обумовлювали історично пізні приморозки — у Харківській, Сумській, Донецькій, Луганській, Дніпропетровській областях 2-8 червня на поверхні ґрунту температура знижувалася до від’ємних значень. У західних областях (Волинська, Житомирська) історично пізні приморозки спостерігались ще й 18-20 червня.

За кліматичними даними, влітку майже на всій території України випадає найбільша кількість дощів (30-35 відсотків річної кількості). У червні вони переважно рясні, грозові та зливові, місячна кількість їх порівняно з іншими літніми місяцями найбільша і становить від 45 до 85 мм, у Карпатах — 100-140, на півдні Херсонської, Донецької, Запорізької областей та на узбережжі Криму — 26-47 міліметрів.

За статистикою метеорологічних спостережень, кількість дощових днів у південних та східних областях — 5-11, на решті території — 10-15, у Карпатах — до 19 днів. Однак і посухи у червні також звичайне явище для нашого клімату. Найменша кількість опадів, зафіксована у червні, не перевищувала 1-7 міліметрів.

Цього місяця спостерігається інтенсивна грозова діяльність — у середньому багаторічному розрізі відзначається 5-7 днів із грозами.

За розрахунками синоптиків, нинішнього року середня місячна температура повітря у червні передбачається вищою за норму на 1-2 градуси. Вона становитиме з півночі на південь 18,5-22ОС. В окремі дні температура повітря досягатиме 30-32 градусів тепла, на півдні та південному сході — плюс 31-35.

Характер опадів переважатиме грозовий та зливовий. Місячна їхня кількість у більшості західних областей очікується меншою від норми (70-79 відсотків), на решті території в межах норми (90-110 відсотків) — 47-87 міліметрів, у Карпатах — 90-130 мм.