Вівторок, 31 травня 2022 року № 18 (19962)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19962/print.php?n=51295

  • Запитання — відповідь

Компенсація за прихисток переселенців

Підготувала

Надія ПРОЦКО.

«Знаю, що держава виплачує кошти тим, хто розмістив у своєму помешканні переселенців із територій, де небезпечно нині перебувати, де точаться бої або житло втрачено чи зазнало руйнувань унаслідок повномасштабного вторгнення російських окупантів на українську землю. Куди звертатися по допомогу?» — запитує Ірина Нечипорук з Івано-Франківська.

ТАК, справді, власники житла, які безоплатно поселили в себе людей із «гарячих» регіонів, можуть отримати компенсацію на оплату житлово-комунальних послуг. Є низка умов, за яких її виплачуватимуть. Зокрема, до 5-го числа кожного місяця потрібно інформувати органи місцевого самоврядування про кількість днів та переселенців, які проживали у помешканні попереднього місяця.

— Відповідно до постанови Кабміну №333, компенсація витрат за тимчасове розміщення переселенців надається фізичним особам — власникам помешкань приватного житлового фонду, які є громадянами України віком від 18 років і які безкоштовно розміщують внутрішньо переміщених осіб, для покриття витрат, пов’язаних із таким розміщенням. Її сума становить 14,77 гривні за день на одну особу, тобто приблизно 450 гривень на місяць.

Дні слід починати рахувати з часу, відколи внутрішньо переміщені особи, яких прихистили, внесені до загальнодержавного реєстру ВПО. Тобто не раніше ніж від 22 березня. У деяких містах запроваджували окремі електронні реєстри й видавали довідки. Проте для отримання компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб потрібно, щоб ВПО були зареєстровані саме у держ-реєстрі. Дата реєстрації особи у ньому зазначається в довідці, яку видають ВПО.

Якщо людина вже мала довідку ВПО до 24 лютого і знову через вторгнення рф на територію України переїхала кудись, то вона має повідомити про зміну свого місця проживання та отримати нову довідку.

У різних територіальних громадах реєстрацією внутрішньо переміщених осіб займаються різні структури — ЦНАПи або органи соцзахисту.

Власник житла, який безкоштовно приймає в своєму помешканні переселенців із територій, де ведуться активні бойові дії, для отримання компенсації на оплату ЖКП також має зареєструватися. Слід подати заяву в довільній формі до виконкому місцевої ради або через ЦНАП та повідомити число переселенців, яких прихистив. Крім заяви, потрібно пред’явити документи ВПО, що посвідчують особу. Кожна внутрішньо переміщена особа має підтвердити своїм підписом, що житло їй надається безоплатно. Також необхідно зареєструвати житло на сайті «Прихисток» (https://prykhystok.gov.ua/).

Зверніть увагу, що компенсація надається за умови відсутності заборгованості власника помешкання за житлово-комунальні послуги (до заяви щодо отримання компенсації власникові житла рекомендують додавати копії платіжок за житлово-комунальні послуги; у деяких територіальних громадах навіть звертаються до підприємств, що надають ЖК-послуги, для виявлення боржників серед тих, хто надає безкоштовно прихисток ВПО).

Виплата здійснюватиметься у безготівковій формі за вказаними банківськими реквізитами у поданій власником житла заяві.