Архів
Вівторок,
17 травня 2022 року

№ 16 (19960)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Відновлення даху з бляхи

НЕ ТАК давно було модно і навіть престижно вкривати хату бляхою. Звичайне (неоцинковане) залізо вимагає особливої уваги. Важливо не допустити появи іржі, інакше процес стане некерованим. Із виникненням проблеми винайшли і спосіб, як їй запобігти. Нині це добре відомо: пофарбувати цементом.

Дах, пофарбований цементом один раз, буде позбавлений іржі 10-20 років, а якщо через рік покрити знову, то ще довше.

Цементну фарбу готують таким чином. Портландцемент марки 400 або 500 (від 2,8 до 4 кг) замішується в 10 л води. Ліпше у дощовій — вона без солей. У ємність (дерев’яну, пластмасову, в жодному разі не оцинковану) заливають воду, а потім повільно всипають цемент, безперервно перемішуючи. Отримане цементне молоко і є цементною фарбою.

Якість і довговічність фарбування залежить від ретельного дотримання технології. До початку робіт із поверхні покрівлі змивають пил і бруд. Найкраще роботу виконувати надвечір, після заходу сонця або вдень у похмуру погоду. За таких умов цемент добре зчіплюється із залізом і утворює рівний щільний покрив. Якщо ж робота виконується в сонячний день, то при контакті цементної фарби з гарячою покрівлею вода швидко випаровується, її не вистачає для схоплювання цементу, відтак останній перетворюється на порох і обсипається.

Відразу після фарбування колір покрівлі виходить темно-сірий і нерівний, та коли фарба висохне, стає світло-сірим матовим, рівним і приємним для зору.

У цементне молоко перед фарбуванням можна додати, добре розмішавши, будь-який пігмент від сухих мінеральних фарб, і тоді одержуємо зелений, блакитний, помаранчевий чи червоний колір даху.

Варто зауважити, що портландцемент не є звичайним будівельним цементом. Це гідравлічна в’яжуча суміш, високоякісний цемент, який використовується для цементування свердловин. Його отримують шляхом подрібнення суміші клінкеру, гіпсу і активних добавок, у складі яких переважають силікати кальцію.

Версія для друку          До списку статтей

ДЛЯ того щоб мати бджіл місцевої породи, не обов’язково їх купувати. Можна піти простішим шляхом — виготовити пастку для відлову і встановити її у підходящому місці. Де саме, яким і як зробити будиночок, котрий уподобають комахи-розвідниці, бажані принади — ці та чимало інших питань розглянемо у відповідному матеріалі. Хороша пастка — запорука успіху у відловленні бродячих роїв та диких бджіл.

Чи не найкориснішою серед видів капусти є броколі. Втім, її не можна назвати простою в догляді через високу вимогливість цієї капусти до вологи. Якщо ж у вас є змога забезпечити частий полив, то сміливо поселяйте розсаду на грядку або ж сійте насіння просто в ґрунт. Дуже потрібна броколі в раціоні хворих, ослаблених, людей похилого віку, дітей. Про агротехніку — в наступному куточку.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове