Архів
Вівторок,
17 травня 2022 року

№ 16 (19960)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Бажаний самосів

БАГАТОРІЧНИКИ живуть десятиліттями, без них важко уявити садок. Ідеться не про дерева чи кущі, а про трав’янисті рослини, які здебільшого розмножуються самосівом.

Одна з них — шавлія лікарська, або сальвія лікарська (Salvia officinalis), — пишний напівчагарник заввишки 40-70 см з густоопушеними стеблами, вкритими сіро-зеленим зморшкуватим листям, із синьо-фіолетовими квітками у численних суцвіттях.

Шавлія лікарська здавна цінується у світі як цілюща пряносмакова та декоративна культура. Для прикраси саду виведені сорти з гарним листям, у забарвленні якого присутні пурпурно-фіолетові та рожеві тони, біла або жовта облямівка.

Шавлія лікарська добре росте і цвіте на сонячному місці, втім, нормально почувається й у напівзатінку. Віддає перевагу пухкому супіщаному або суглинистому ґрунту. Ця медоносна, теплолюбна та посухостійка рослина живе в саду багато років. Однак у посуху бажані поливи шавлії; особливо це необхідно для відновлення рослини після зрізання пагонів.

Насіння шавлії розсівається по саду без будь-якої допомоги і клопоту. Водночас не можна сказати, що рослина агресор. Якщо й проростає забагато чи в незапланованому місці, то без проблем переносить пересадку.

Способом вирощування рослини через розсаду сіяти її слід рано навесні. Високоякісне насіння шавлії лікарської проростає за кімнатної температури через два-три тижні після висівання.

Підрослі сіянці краще розсадити в індивідуальні стаканчики, щоб не травмувалося коріння під час пересадки на постійне місце. У відкритий ґрунт загартовані рослини висаджують після того, як мине загроза весняних приморозків, на відстані близько 25 см одна від одної.

Зрізання пагонів шавлії для кулінарних та лікувальних цілей можна починати влітку з моменту зацвітання (коли вміст ефірних олій у рослині максимальний) і продовжувати весь сезон аж до початку жовтня.

Пагони разом із листям та суцвіттями зазвичай втинають на висоті близько 15 см від землі.

Якщо пізно восени зрізати кущ шавлії лікарської при землі і присипати листям чи компостом, то навесні відросте потужна рослина, котра порадує раннім цвітінням.

Версія для друку          До списку статтей

ДЛЯ того щоб мати бджіл місцевої породи, не обов’язково їх купувати. Можна піти простішим шляхом — виготовити пастку для відлову і встановити її у підходящому місці. Де саме, яким і як зробити будиночок, котрий уподобають комахи-розвідниці, бажані принади — ці та чимало інших питань розглянемо у відповідному матеріалі. Хороша пастка — запорука успіху у відловленні бродячих роїв та диких бджіл.

Чи не найкориснішою серед видів капусти є броколі. Втім, її не можна назвати простою в догляді через високу вимогливість цієї капусти до вологи. Якщо ж у вас є змога забезпечити частий полив, то сміливо поселяйте розсаду на грядку або ж сійте насіння просто в ґрунт. Дуже потрібна броколі в раціоні хворих, ослаблених, людей похилого віку, дітей. Про агротехніку — в наступному куточку.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове