Архів
Вівторок,
17 травня 2022 року

№ 16 (19960)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Шкідник плодових

ТРАПЛЯЄТЬСЯ, плодові дерева, переважно кісточкових порід, у яких пошкоджені корені, всихають. Під корою кореневої шийки і коренів дерева проточені ходи неправильної форми. В них можна побачити личинок із значно розширеним переднім сегментом. Це личинка і ходи чорної златки. Особливо часто страждає від цієї напасті абрикос.

Чорна златка — це великий жук із видовженим плоско-опуклим тілом. Личинка довга, жовто-білого кольору, близько 70 міліметрів завдовжки.

Зимують личинки у коренях фруктових дерев, а жуки — у верхньому шарі ґрунту. Наприкінці травня — на початку червня, коли земля прогрівається до 20ОС, личинки починають живитися, вигризаючи ходи у коренях.

Личинка розвивається два роки і зимує двічі. Внаслідок пошкодження коренів дерево суттєво слабшає, врожайність знижується, і рослина поступово гине.

Заходи боротьби такі. Під час лету жуків у другій половині червня, в липні і серпні через кожні 10-15 днів дерева слід обприскати 0,9-процентною емульсією 10-процентного к. є. карбофосу або 25-процентним препаратом актеліку в концентрації 0,4%. Останнє обприскування проводити не пізніше ніж за 20 днів до збирання врожаю.

На присадибних ділянках жуків під час лету струшують із плодових на підстилку, збирають і знищують.

Версія для друку          До списку статтей

ДЛЯ того щоб мати бджіл місцевої породи, не обов’язково їх купувати. Можна піти простішим шляхом — виготовити пастку для відлову і встановити її у підходящому місці. Де саме, яким і як зробити будиночок, котрий уподобають комахи-розвідниці, бажані принади — ці та чимало інших питань розглянемо у відповідному матеріалі. Хороша пастка — запорука успіху у відловленні бродячих роїв та диких бджіл.

Чи не найкориснішою серед видів капусти є броколі. Втім, її не можна назвати простою в догляді через високу вимогливість цієї капусти до вологи. Якщо ж у вас є змога забезпечити частий полив, то сміливо поселяйте розсаду на грядку або ж сійте насіння просто в ґрунт. Дуже потрібна броколі в раціоні хворих, ослаблених, людей похилого віку, дітей. Про агротехніку — в наступному куточку.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове