Субота, 7 травня 2022 року № 15 (19959)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19959/print.php?n=51207

  • Запитання — відповідь

Набуття статусу внутрішньо переміщеної особи

Ліна ПАСЬКО.

ЩЕ два місяці тому поняття «внутрішньо переміщеної особи» було неактуальне для більшості українців, а тим паче навіть в думках не було на себе його «приміряти». Але у зв’язку з війною на нашій території багато хто з людей, рятуючи себе та своїх рідних, був змушений покинути свої домівки і їхати, шукаючи безпечніше місце проживання.

Статус та права внутрішньо переміщеної особи (ВПО) регулюються Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», постановою Кабінету Міністрів України «Про облік внутрішньо переміщених осіб» та Порядком оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженим цією ж постановою.

Відповідно до статті 1-ї вказаного Закону, внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Щоб набути статусу ВПО, недостатньо лише приїзду на нове місце проживання в Україні. Він потребує реєстрації. Фактом підтвердження якої є отримана довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

На її отримання мають право особи, задеклароване/зареєстроване місце проживання яких розташоване поза межами території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії, але такі особи: перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії; сплатили або за яких сплачено роботодавцем єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за IV квартал 2021 р. або за 2021 рік на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії.

Якщо людина оформить довідку, то як переселенець матиме право на безоплатне тимчасове проживання, щомісячну адресну допомогу, влаштування дитини в садок чи школу, медичне обслуговування, переоформлення виплат чи пенсій, отримання гуманітарної допомоги.

Аби оформити довідку, потрібно звернутися в управління праці та соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад; виконавчі органи сільської, селищної, міської ради; центр надання адміністративних послуг. Крім цього, заяву про взяття на облік та внесення до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб інформації про внутрішньо переміщену особу за наявності технічної можливості може подаватися також через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (Портал Дія). Довідка про взяття на облік ВПО засвідчує місце проживання, а тому з дня прибуття до нового місця така особа зобов’язана протягом 10 днів повідомити про зміну місця проживання.

До вказаних структур слід звернутися особисто (особам від 14 років і старше) чи через законного представника (особам молодше 14 років, недієздатним чи обмежено дієздатним) та подати підписану заяву про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи встановленої форми із заповненою певною інформацією про заявника.

Заяву про взяття на облік малолітньої дитини, яка прибула без супроводження законного представника, для отримання довідки може подавати від її імені родич (баба, дід, прабаба, прадід, повнолітні брат або сестра, тітка, дядько) або вітчим, мачуха, в яких проживає чи перебуває дитина. Якщо ж малолітня дитина прибула без супроводження законного представника або вищезазначених осіб, заяву подає від її імені представник органу опіки та піклування за місцем перебування такої дитини.

Під час подачі заяви заявник пред’являє документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документ, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, або свідоцтво про народження дитини.

У день звернення заявнику (і дітям теж) видається безоплатно довідка встановленої форми, яка діє безстроково, крім випадків, встановлених законом (як-от: заява про відмову від довідки, скоєння кримінального правопорушення, повернення до свого постійного місця проживання; виїзд на ПМЖ за кордон; подання завідомо недостовірної інформації). Також формат такої довідки може бути електронний (для цього необхідно встановити мобільний додаток Порталу Дія). Електронна форма довідки може формуватися засобами Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб та Порталу Дія і передається в мобільний додаток Порталу Дія внутрішньо переміщеної особи за її запитом.

Якщо трапилося так, що довідку втрачено чи зіпсовано, — за заявою особа може отримати її дублікат. У разі якщо особа прийняла рішення повернутися додому, до свого місця проживання, вона зобов’язана про це повідомити вищезазначені органи за місцем отримання довідки не пізніш як за три дні до дня від’їзду.