Архів
П’ятниця,
18 лютого 2022 року

№ 13 (19957)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Слово про сучасника

«Хрещений батько» успіху

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото з архіву
Миколи Жиманя.

Народився в сім’ї фронтовика, зростав у селі, мріяв стати військовим лікарем. Та у житті — як на довгій ниві: був і фельдшером, і педагогом, і будівельником, і поштарем, і газовиком, і аграрієм… І завжди вдавалося робити свою справу на відмінно! За плечима Миколи Жиманя 52 роки трудового стажу, увінчаного успіхами на всіх напрямах. Він професіонал, який у свої 70 продовжує працювати та ділитись неоціненним досвідом.

Селянський син

НАРОДИВСЯ Микола Іванович у Червоних Партизанах (нині Володькова Дівиця), що в колишньому Носівському районі. Після школи вступив до військового медичного училища. Однак через травму із мрією бути медиком на «підводці» довелося розпрощатись. Закінчивши з відзнакою заклад, Микола Жимань іде працювати фельдшером у Носівську райлікарню, а звідти вступає до Ніжинського педінституту на природничий факультет. Молодий і завзятий хлопець стає старостою курсу. Вміння організовувати людей і процеси стане у пригоді на будівництві залізниці та бройлерної фабрики в Тюмені, де він з однокурсниками працював під час літніх канікул. «Заробляли ми тоді добре, — згадує Микола Іванович. — За 55 днів на руки кожному виходило по півтори тисячі карбованців. Але ж і працювали важко — з шостої ранку до одинадцятої вечора в тайзі з москітами на болотах».

І ось інститут позаду. Микола Жимань поїхав у школу в Гурбинцях Срібнянського району. Після трьох років роботи 29-літній учитель хімії очолив навчальний заклад. І тут знову проявляється його господарська жилка: організував потужну навчально-виробничу бригаду, на двох гектарах землі повністю забезпечував їдальню овочами, створив шкільну мікроферму із 200 кролів, за наявні кошти придбав ГАЗ-52. Ось так досить швидко Гурбинська школа стала, по суті, автономним господарським підрозділом.

Вивів у передовики, газифікував район

УСПІХІВ молодого директора не могли не помітити. Перший секретар райкому партії Микола Ющенко запропонував М. Жиманю покинути педагогіку та вивести у передовики відстале господарство. Чоловік прийняв виклик, і 13 липня 1982 року колгоспники обрали його керівником. Господарство, яке звалилось на його плечі, було збитковим, із кредитом 1,2 мільйона карбованців, до того ж багато робітників хворіли на туберкульоз. «Це був важкий період, але за три роки ми подолали епідемію», — пригадує Микола Іванович.

Колгосп імені Леніна, який 21 рік очолював М. Жимань, вийшов зі збиткового в передовики. Уже за п’ять років розрісся до трьох тисяч голів ВРХ, 1200 — дійного стада, двох тисяч свиней — і все це на 2600 га землі. А ще 800 га лісу, 200 вуликів... Стали вирощувати посівний матеріал для господарств усього району. Згодом тут з’явився власний молочний комплекс. Над розбудовою інфраструктури працювали бригади із Закарпаття, вірмени прокладали асфальт. І все це робилося коштом колгоспу! В селі з’явились лазня та басейн, перукарня і теплиці, стадіон.

Дві третини сіл колишнього району завдячують М. Жиманю газифікацією, адже саме він наполіг на прокладенні газопроводу високого тиску Срібне — Гурбинці. Роботи велися за рахунок господарства. Спорт, інфраструктура, високі зарплати — село жило й процвітало. «У нас були програма й держзамовлення, ми їх виконували, — згадує Микола Іванович. — Мали, звісно, і проблеми. Ось викликає мене секретар райкому партії до себе й ставить перед фактом: «Якщо ти не здаси 700 тонн зерна, то завтра клади партквиток…».

Та мав він і заздрісників. Завдяки яким так і не отримав орден ІІІ ступеня «За заслуги» за газифікацію району. Ледь не став заслуженим працівником сільського господарства УРСР, але історія повторилась... А все через гарячу вдачу М. Жиманя та критику партійного начальства. Утім, він ні про що не шкодує. Потім прийшла перебудова села…

Колгоспи «вбили» спеціально

— Я, СПОЧАТКУ як керівник ради колгоспів, затим як очільник селянської спілки області, разом із багатьма колегами неодноразово їздив на зустріч із керівництвом держави і просив зупинити так звану деколективізацію, — зітхає Микола Жимань. — Вже тоді, після перших кроків, з’явились гори брухту. Нам по пів року не платили за реалізовану продукцію: ні за м’ясо, ні за молоко, ні за зерно. На мою думку, це було зроблено спеціально. Захмарні кредити надалі вбили колгоспи, а потім з’явились люди, які заходилися скуповувати їх масово, занижуючи нормативно-грошову оцінку землі.

Тяжко сприйняв руйнацію сільського господарства Микола Жимань — вперше за багато років його схопило серце. Він потрапив до райлікарні. Затим — в новий етап життя, центр поштового зв’язку №2, куди перейшли 102 відділення кількох районів. Миколі Івановичу вдалося і його вивести в найкращі в краї. З пошти — на Ніжинський консервний завод, де займався підведенням газу до американської сушарки. Після шести років роботи М. Жимань знову повертається до землі — його запрошують стати керівником сільськогосподарського проєкту в Українському аграрному союзі.

«Доки просять, працюватиму», — говорить Микола Іванович. Журиться лиш про одне — що Україна нескоро поверне в потрібному напрямку. Прикро, що для державних діячів люди з таким досвідом нині не затребувані.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кібератаку відбили
Читати
У лідерах, на жаль, сировина
Читати
Занизили вартість
Читати
Не вистачає підручників
Читати
Iндексація вже незабаром
Читати
Заохочують господарювати
Читати
Iз чого заощаджувати?
Читати
Хочуть здобувати вищу освіту
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове