Архів
П’ятниця,
18 лютого 2022 року

№ 13 (19957)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Закріплюємося на азійському ринку

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

НАШІ птахівники досягли рекордного експорту курятини: торік було продано 459 тис. т м’яса птиці на суму 716 млн дол. (загалом виручка від експорту м’яса та субпродуктів зросла на 30% — до 846 млн дол., збільшились обсяги і в сегменті замороженої яловичини). Заборона впродовж усього 2021-го на постачання до Євросоюзу продукції з тих регіонів України, де був виявлений пташиний грип, не позначилася на результатах, стверджують експерти.

Очевидно, удар по наших виробниках пом’якшила Саудівська Аравія, ставши головним покупцем курятини: 101 тис. т на суму 190 млн дол., частка в нашому експорті — 22,5%. На другому місці розташувалися Нідерланди, котрі в 2017-2019 роках були лідерами з придбання української курятини. Частка цієї країни в нашому експорті становить 16,1%, кількість — близько 58 тис. т на суму 136 млн дол. Далі йдуть Китай (7,2%), ОАЕ (4,7%), Словаччина (4,7%), Азербайджан (3,9%), Білорусь (3,6%) і Казахстан (3,5%).

Найперспективніша — обліпиха

ВИРОЩУВАННЯ ягід здобуває дедалі більшу популярність серед наших фермерів. Особливо це стосується малини, лохини. А відносно масовий ринок, зазначають в Інституті садівництва НААН України, вже сформований для обліпихи. Станом на сьогодні розвинена розсадницька база: є і закордонні, й вітчизняні сорти, отож слід рухатись далі — розбудовувати весь виробничий ланцюжок разом із післязбиральною доробкою.

Перспективною культурою називають і альпійську суницю. Вона, кажуть фахівці, хоч і трудомістка у вирощуванні, але віддячує стабільним попитом, особливо в замороженому вигляді на експорт. Також подають неабиякі надії порічки та аґрус. А от культурній ожині не підходять українські кліматичні умови, тож наша країна є експортером саме дикорослої. Щодо жимолості, то наразі не прогнозується значних змін, оскільки великого ринку для неї ще нема.

Розвиватися й допомагати іншим

ТОРІК у вересні в селі Лішня, що належить до Дрогобицької громади на Львівщині, створили комунальне фермерське підприємство «Тарком». Напрям його діяльності — молочне виробництво, а також вирощування сільгосппродукції. Для облаштування пасовищ підприємству надали в користування 50 гектарів земель у селі, ще 120 гектарів передадуть під вирощування кормових культур. Це дасть змогу зберегти цілісними паї, які перебувають у комунальній власності громади.

У планах сільгосппідприємства на цей рік — збільшити поголів’я корів до ста і створити свій кормоцех. Також збираються допомагати місцевим фермерам, які утримують худобу. «Хочемо забезпечити нашу громаду екологічною продукцією: молоком, сиром, сметаною і м’ясом. Окрім корів, у планах — розведення кіз та овець», — розповів мер Дрогобича Тарас Кучма. Також міська влада веде переговори з німецькими інвесторами щодо вкладання коштів у механізацію підприємства та побудови на території громади мінізаводу з переробки молока.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кібератаку відбили
Читати
У лідерах, на жаль, сировина
Читати
Занизили вартість
Читати
Не вистачає підручників
Читати
Iндексація вже незабаром
Читати
Заохочують господарювати
Читати
Iз чого заощаджувати?
Читати
Хочуть здобувати вищу освіту
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове