Архів
Вівторок,
8 лютого 2022 року

№ 10 (19954)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Олімпіада-2022

Безнадійно відстаємо

Микола МОТОРНИЙ.

У Пекіні запалав олімпійський вогонь 24-ї зимової Олімпіади-2022. Офіційна частина церемонії відкриття розпочалась парадом країн-учасниць. За традицією відкривали урочисту ходу представники Греції, країни, де зародилися Олімпійські ігри, далі ще 90 команд крокували ареною в алфавітному порядку згідно з китайською абеткою.

НАГАДАЄМО, 45 спортсменів представляють Україну в Пекіні-2022 у 12 спортивних дисциплінах. Першими з української збірної на стадіоні з синьо-жовтим стягом з’явилися прапороносці — олімпійський чемпіон із фристайлу Олександр Абраменко і віцечемпіонка юнацьких Олімпійських ігор із фігурного катання Олександра Назарова.

Цю Олімпіаду вже охрестили «іграми одноразових телефонів», бо спортсмени багатьох країн отримали від своїх спецслужб рекомендації користуватися саме ними, а не особистими смартфонами. Є побоювання, що Китай може влаштовувати технологічне стеження та збирати дані у своїх цілях, тим більше, що влада повністю контролює місцевий Інтернет. До цього додаються й інші технологічні ризики.

Аеропорт, олімпійські об’єкти, готелі для журналістів, містечко спортсменів — все це входить до інфраструктури «бульбашок», де намагаються максимально не допустити спалаху COVID-19. Ще один захід — кожен, хто перебуває в «бульбашці» (тисячі атлетів, співробітники арен, персонал, журналісти), повинен встановити офіційний додаток на телефон, який слідкує за станом здоров’я користувача та контролює його переміщення між майданчиками. Додаток відразу ж викликав побоювання, що таким чином китайська влада «спостерігає» за атлетами та офіційними представниками країн.

Щодо безпосередньо самих змагань, то вони стартували дещо несподівано. Так, другий день у Пекіні почався із сенсації. Золоту медаль виборола 20-річна сноубордистка з Нової Зеландії Зої Садовські-Сіннотт. Вона стала володаркою першого за історію своєї країни «золота» на зимових Олімпіадах. До речі, оці «Садовські», бува, корінням не з українських країв? Та й ім’я нібито наше — Зоя.

На жаль, українські олімпійці поки що далекі від призових місць. Так, наші лижники Олексій Красовський та Руслан Перехода взагалі не фінішували на 30-кілометровій дистанції зі скіатлону (масові лижні перегони, 15 км — класичним стилем, 15 км — коньковим). Стрибун із великого трампліна Євген Марусяк завершив змагання на 47-му місці. У жіночому одиночному катанні Україну представила 16-річна дебютантка Олімпійських ігор Анастасія Шаботова (колишня москвичка). Вона виконала коротку програму під знаменитий український «Щедрик», посіла сьоме місце і заробила чотири бали до командного заліку.

У чоловічих одномісних санях Антон Дукач і Андрій Мандзій боролися за потрапляння до двадцятки учасників фіналу. І тільки 33 сотих секунди до цієї мети не вистачило Антону Дукачу. Після третього фінального заїзду він посів 22-ге місце, а Андрій Мандзій зупинився на 27-й позиції.

Медальні надії вітчизняні вболівальники покладають на біатлоністів. Але в першій гонці Олімпіади-2022 наші спортсмени катастрофічно провалили змішану естафету, в якій стартувало 20 збірних. Спочатку в змішаній естафеті збірна України з біатлону готувалася до виступу у складі Юлії Джими, Олени Білосюк, Артема Прими та Дмитра Підручного. Проте після прибуття до Пекіна Білосюк отримала позитивний тест на коронавірус, і тренерський штаб замінив її на олімпійську чемпіонку Сочі-2014 Валентину Семеренко. На жаль, Валя, для якої цей виступ став п’ятим поспіль на Олімпійських іграх, пройшла свою дистанцію з трьома штрафними колами. Вона передала естафету Юлії Джимі 20-ю, яка фінішувала на своєму етапі 14-ю. Артем Прима підняв Україну на 12-ту позицію, та Дмитро Підручний не впорався зі стрільбою, і у підсумку ми фінішували 13-ми. Перші — норвежці, другі — французи, на третьому місці — збірна ОКР. Нагадаємо, через допінг-скандал офіційно збірна Росії не бере участі в Олімпіаді. Російські спортсмени виступають під абревіатурою ОКР (олімпійський комітет Росії), під час їхнього нагородження підніматиметься прапор із олімпійською символікою (із ним команда брала участь у церемонії відкриття) і звучатиме музика Чайковського.

Після двох днів змагань нагороди зимових Ігор-2022 завоювали представники 18 країн, «золото» здобули 10. Найбільше — по два — мають Норвегія і Швеція. По одній нагороді найвищого ´атунку виграли ОКР, Німеччина, Нідерланди, Австралія, Японія, Нова Зеландія, Словенія та Китай.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Палива треба більше
Читати
Мільярди у спільний «казан»
Читати
Поторгуємось
Читати
Контрабанда аж буяє
Читати
Селяни виснажені
Читати
Хто найкращий
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове