Архів
Вівторок,
8 лютого 2022 року

№ 10 (19954)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільсь-ких вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Я нещодавно вийшла на пенсію, доглядаю за мамою — особою з інвалідністю І групи підгрупи А. Розмір моєї пенсії 3300 грн. Чи маю я право оформити допомогу на догляд і яким буде розмір цієї допомоги?»

Лідія ЛОБОДА.

с. Щасливе

Бориспільського району

Київської області.

 

МЕХАНІЗМ призначення щомісячної компенсаційної виплати особі, яка доглядає особу з інвалідністю І групи, регламентований певними нормативно-правовими актами. Зокрема, це Закон України «Про соціальні послуги» і «Порядок подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсацій фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 №859.

Компенсація призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі особі з-поміж членів своєї сім’ї (які спільно з нею проживають і пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки), яка є особою з інвалідністю І групи.

Тобто на компенсацію має право особа, яка доглядає члена своєї сім’ї, котрий проживає разом із нею та є особою з інвалідністю І групи.

Для призначення компенсацій вам необхідно звернутись до відповідного структурного підрозділу із питань соціального захисту населення за місцем проживання вашої матері із заявою. Форму заяви затверджено наказом Міністерства соціальної політики України від 29.01.2021 №37 «Про затвердження форм документів, необхідних для призначення компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі».

Крім того, до основної заяви треба додати заяву про надання компенсації, заяву про перерахування коштів із зазначенням рахунка в установі банку, копію паспорта громадянина України, копію реєстраційного номера облікової картки платника податків, декларацію про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї. У декларації також зазначається інформація про склад сім’ї заявника), копію акта огляду медико-соціальної експертної комісії, висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді громадян похилого віку внаслідок когнітивних порушень.

Подання зазначених документів визначено в пункті 7-му Порядку подання та оформлення документів, призначення й виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.

Саме орган соціального захисту населення уповноважений розглянути ваше звернення та здійснити призначення й виплату відповідної компенсації.

Розмір такої компенсаційної виплати обчислюватиметься як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу в розрахунку на місяць (установленим законом на 1 січня календарного року, в якому надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі) із середньомісячним сукупним доходом фізичної особи, яка надає соціальні послуги за попередні шість місяців, що передують місяцю подання заяви про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі (відповідно до пункту 4-го зазначеного Порядку і статті 13-ї Закону України «Про соціальні послуги»).

Згідно зі статтею 7-ю Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік», станом на 1 січня 2021 року розмір прожиткового мінімуму на одну особу з розрахунку на місяць становить 2189 гривень.

Варто зазначити, що середньомісячний сукупний дохід фізичної особи, яка надає соціальні послуги, обчислюється діленням середньомісячного сукупного доходу її сім’ї на кількість членів сім’ї, котрі входять до її складу. Розрахунок здійснюється згідно з Методикою обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї, затвердженою наказом Міністерства соціальної політики від 16.06.2020 №419.

Отже, призначення та розмір компенсації у вашому випадку залежатиме від сукупного доходу осіб, що входять до складу вашої сім’ї.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Палива треба більше
Читати
Мільярди у спільний «казан»
Читати
Поторгуємось
Читати
Контрабанда аж буяє
Читати
Селяни виснажені
Читати
Хто найкращий
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове