Архів
Вівторок,
8 лютого 2022 року

№ 10 (19954)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Обережно: шахраї

Вмикайте здоровий глузд і уважність

Олена КОВАЛЕНКО.

Зловмисники спритні і винахідливі, вони діють дедалі нахабніше, за новішими облудними схемами, змінюючи тактику. Саме тому частина довірливого суспільства, а надто прошарок літніх людей, час від часу потрапляє на гачок і втрачає свої заощадження. А зловмисники здебільшого виходять сухими з води.

НЕЩОДАВНО жертвами шахрайських оборудок стали троє мешканок Шосткинського району Сумщини.

У слухавці телефону 51-річної жительки Шостки прозвучав невідомий жіночий голос. Пані назвалася співробітницею банку і люб’язно запропонувала клієнтці знизити процентну ставку її кредитки. Та без роздумів погодилася і з допомогою підказок співрозмовниці провела ряд операцій на своїй фінансовій сторінці в Інтернеті. А невдовзі зрозуміла, що замість зниження процентної ставки вона власноруч перерахувала шахраям майже 25 тисяч гривень.

Жертвою псевдобанкірів стали і дві жительки Глухова. Жінки надали телефонним спритникам, які також відрекомендувалися «банкірами», конфіденційну інформацію щодо своїх фінансових документів, начебто для «відновлення дії рахунків». Ті так «відновили», що з банківської картки 63-річної глухівчанки корова язиком злизала понад 11 тисяч гривень, а з рахунка 35-річної громадянки — дві тисячі гривень. Прикметно, що всі троє постраждалих добре знали про такі шахрайські схеми, проте повірили телефонним аферистам. «Наче щось найшло», — приблизно так коментують свої дії.

Як іще переконати занадто довірливих: якщо вам телефонують з банку та просять коди з смс-повідомленнями для дистанційного проведення фінансових операцій або авторизації, відновлення дії банківської картки — не погоджуйтесь! Працівники банків так не діють!

Аферисти використовують й болісну нині для селян тему, пов’язану з обігрівом помешкання. Жителька Конотопа знайшла оголошення про продаж паливних брикетів. Зателефонувала продавцю, аби обговорити умови угоди. Той попросив обов’язкову передоплату сумою 6500 гривень. Нічого не підозрюючи, вона перерахувала йому кошти та стала чекати на товар. Згодом продавець знову зателефонував та попрохав додати іще 20 тисяч гривень. Тут би й задуматись жінці та зупинитись, але гроші знову пішли до шахрая, який припинив виходити на зв’язок.

Шахрайських схем дедалі більшає, єдина протидія їм — здоровий глузд і уважність та гіркий досвід тих, хто потрапив на гачок і втратив заощадження, здоров’я і спокій.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Палива треба більше
Читати
Мільярди у спільний «казан»
Читати
Поторгуємось
Читати
Контрабанда аж буяє
Читати
Селяни виснажені
Читати
Хто найкращий
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове