Архів
Вівторок,
8 лютого 2022 року

№ 10 (19954)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Скарби рідного краю

Перспективи «Сколівських Бескидів»

Ігор ТАБІНСЬКИЙ.

Львівська область.

Фото автора.

Щоб дикі тварини добре перенесли зиму, працівник НПП «Сколівські Бескиди» інспектор природно-заповідного фонду Михайло Фридрак регулярно підвозить їм корм.

Коли з’явився свіжий сніговий покрив, директор НПП «Сколівські Бескиди» Василь Приндак, науковий співробітник парку Ірина Лях та начальник наукового відділу парку Михайло Коханець (зліва направо) здійснювали моніторинг (зимовий облік по слідах) представників фауни. Результати втішні.

Цей Національний природний парк розташований у карпатській частині Львівщини. Нещодавно він став переможцем конкурсу «Українська туристична премія 2021» (Ukraine Tourism Awards 2021) у номінації «Найкращий природний парк».

УНІКАЛЬНІ фауна і флора, бурхливі водоспади, Східницькі родовища мінеральних вод, більш ніж два десятки туристичних маршрутів та екологічних стежок, палац Гредлів, історико-культурний заповідник Тустань... Все це приваблює будь-якої пори року.

Чого варті цікаві елементи ландшафтного дизайну, сформовані з декоративних чагарників і хвойних дерев на території садиби Крушельницького лісництва!.. Справжньою окрасою тут є зелений Тризуб розміром десять на вісім метрів.   

— Цю композицію створювали з власних саджанців кипарисовика горіхоплідного, які виростили в парниках, — розповідає лісничий Сергій Масендич. — З такого матеріалу він єдиний у нашій державі та найбільший за розмірами. Це засвідчує диплом Книги рекордів України.

З копитних на території НПП найчастіше зустрічається олень благородний. Його тут чотири сотні. По всій території можна побачити козуль. Популяція бурих ведмедів оцінюється в 26 особин, на зиму клишоногі залягли у барлоги. 2009-2010 рр. сюди завезли 11 особин зубрів, котрі пристосувалися до місцевих умов і дали потомство. На сьогодні зареєстровано 37 тварин. Взимку їх щодня активно підгодовують. Лісничий Майданського лісництва Володимир Пищальник, екологічний інспектор Михайло Фридрак, майстер лісу Михайло Лецик, начальник лісового відділу та відтворення екосистем Іван Лепесевич дружно розповідають про затверджений раціон, графік підгодівлі.

За словами заступника директора парку Василя Бандерича, за рік вони в середньому приймають понад 75 тисяч відвідувачів і надають послуг на 1 мільйон 300 тисяч гривень. Очевидно, що для парку, територія якого вимірюється десятками тисяч гектарів, це не ті цифри, які можуть задовольнити щораз більший туристичний попит, тож його колектив, 170 чоловік у шести лісництвах, постійно, рік за роком, корегує напрями своєї діяльності на користь рекреації. Нині зона господарської діяльності парку займає лише 45-48 відсотків. Порівняно з 2010 роком вирубування тут зменшилися у два-три рази, заготівля деревини сягає 4-5 тисяч кубометрів на рік, що є цифрою досить мізерною.

Уже затверджена нова «Програма розвитку рекреаційно-туристичної діяльності на території НПП «Сколівські Бескиди» на період 2022-2026 років». А на початку листопада в Національному природному парку «Сколівські Бескиди» та ДП «Сколівське лісове господарство» за підтримки міжнародних партнерів відбувся семінар на тему «Розвиток туристичної та рекреаційної діяльності у лісогосподарському секторі та природно-заповідному фонді гірських територій». Його організаторами також стали ГО «Дунайсько-Карпатська Програма» та Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства. На заході, зокрема, був представлений проєкт глемпінгу. Слово для нас нове, воно означає відпочинок в умовах незайманої природи, поєднаний із благами цивілізації. Цей формат отримав велику популярність у розвинених країнах. Розвивається він також у нас. Глемпінгами уже можуть похвалитися різні куточки України — від Київщини до Одеси. Є вони і у Карпатському регіоні. Долучаться до них незабаром і «Сколівські Бескиди». Нині ж у парку діють понад 20 баз відпочинку та пансіонатів. Активно формується мережа приватних господарств, які орієнтуються на екотуризм (агротуризм), зокрема в селах Майдан, Урич, Крушельниця, Підгородці, Корчин, Завадка, Росохач...

В робочому, так би мовити, порядку зайшла мова й про підпорядкування парків. Адже зараз одна частина з них належить Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів, а друга відноситься до Державного агентства лісових ресурсів. Начальник обласного управління ЛМГ Анатолій Дейнека переконаний, що ті парки, які є на території лісового фонду, мають бути у структурі лісової галузі. Його аргументи: не можна лісівників зіштовхувати в нішу лише людини із сокирою. Лісівник — це той, хто насамперед охороняє природу. І те, що на сьогодні збережені пралісові екосистеми, якраз і є заслугою працівників лісгоспів...

Я повертався зі «Сколівських Бескидів», а точніше із чарівної зимової казки, пообідньої пори. Звіддаля виднілася гора Парашка. Була вдягнена у теплий білий кожух, довгі поли якого простягнулися ген до підніжжя й далі. Дерева мовчки стояли на безвітрі, одні — без листя, голі, інші — в зелених колючках хвої. Та на гіллі одних і других мовби хто порозвішував гірлянди з пухнастої вати... І земля між густою мозаїкою ялиць, сосен, кленів, модрин, буків всуціль була притрушена білою пудрою, яка вже ближче до повечір’я набувала блідого фіалкового відтінку...

Картинна краса навкруги милувала око. Дорогою пригадалися слова директора парку Василя Приндака, який розповідав, що прихильників зимового туризму щораз більшає. Воно й справді — перед казковою спокусою встояти важко.

P.S. Коли матеріал був підготовлений до друку, надійшла приємна звістка. ДП «Україна туристична», що підпорядковується Державному агентству розвитку туризму, готує до запуску низку пілотних проєктів, ідеться про розробку для національних природних парків загальної системи навігації, створення автомобільних доріг до них, залізничних та автовокзалів, прокладення маршрутів та стежок, зокрема таких, що відповідають вимогам безбар’єрності, облаштування інфраструктури. Серед пропозицій пілотних проєктів — сім національних природних парків, у тому числі й «Сколівські Бескиди».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Палива треба більше
Читати
Мільярди у спільний «казан»
Читати
Поторгуємось
Читати
Контрабанда аж буяє
Читати
Селяни виснажені
Читати
Хто найкращий
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове