Архів
Вівторок,
8 лютого 2022 року

№ 10 (19954)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Зайнятість

«Господар» пропасти не дасть

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

Фото автора.

На цю подію в Курилівцях, що у Жмеринській ОТГ, чекало багато селян. Та найбільше її «винуватці» — Анатолій Кречківський, Олена Савенко, їхні діти Сергій, Катерина, Оля, Толя, невістка Ліля і зять Віталій. Тільки й розмов було: «Казала Настя, та чи вдасться?..» Вдалося! Сталося це завдяки бажанню людей і організаційній та матеріальній підтримці всеукраїнського недержавного проєкту «Сімейні молочні ферми». Перерізано обрядову стрічку — і перша на Вінниччині сімейна ферма «Господар» поринула в нелегкі трудові будні.

…ТО БУВ важкий період у житті Анатолія Кречківського та Олени Савенко. Внаслідок квапливої адмінреформи стали безробітними. Анатолій Феліксович втратив посаду голови Куриловецької сільради, а Олена Іванівна — бухгалтера тієї ж сільської ради. Хоч за плечима у подружжя п’ятнадцять і вісімнадцять років відповідно сумлінної праці на благо громади, та хто на те зважив?

Шукати роботу у віддаленій сільській глибинці Жмеринського району — все одно що голку в копиці сіна.

— Спершу було якось млосно на душі від думки, що ти безробітний, — розповідає Олена Савенко. — Але тішило одне: маємо руки-ноги і здоров’ям Бог не обділив, тож не пропадемо. І так мало статися, що під час одного із семінарів у центрі зайнятості я дізналася про новий інвестиційний проєкт, який має на меті створення в Україні мережі сімейних молочних ферм. Це мене зацікавило. А досвіду не позичати — тримали на обійсті дев’ять корів…

Приїхала Олена Іванівна додому після того семінару, поділилась із ріднею почутим. Усе заманливо, проте бриніла тривожна думка: «Чи це не якась чергова «кабала» на рівні держави? Хіба мало таких пережили?..»

Та все ж погодилися з думкою сина Сергія: «Треба спробувати. Гірше вже не буде: своє збережемо, а з обіцяним — побачимо…»

Через три місяці походів по інстанціях зареєструвала Олена Савенко фермерське господарство «Господар». Так стала називатись і їхня сімейна молочна ферма.

Від назви — до діла. Як повідали господарі, на закупівлю корів, реконструкцію приміщення і придбання напувалок, вентиляторів, гумових килимків під корів, спеціального вакуумного обладнання та холодильної установки інвестори надали їм майже пів мільйона гривень.

Впорядкована сімейна ферма «Господар» на території тваринницького комплексу колишнього сільгосппідприємства «Золотий колос». Тут свого часу утримувалася понад тисяча голів великої рогатої худоби, сотні овець, свиней, птиці й коней. Уявляєте?..

Сьогодні у Курилівцях ніхто не веде мови про повне відновлення цього комплексу. Проте люди все-таки мають надію на бодай часткову реанімацію тваринницької галузі в районі.

Керівник проєкту з розвитку сімейних молочних ферм Сергій Чернієнко наголосив, що це одна із наймасштабніших програм у сільському господарстві України. Її головною метою є створення всеукраїнської мережі таких колективів. Проєкт стартував наприкінці 2017 року з відкриття першої сімейної молочної ферми у селі Мощаниця на Рівненщині. Тепер уже налічується 152 такі господарства, в тому числі 18 — на стадії будівництва в одинадцяти регіонах держави, із них п’ять — на Вінниччині. Вигода тут обопільна. Кожний учасник проєкту може розраховувати на регулярний ветеринарний та зоотехнічний супровід, забезпечення збуту молока на кращих, ніж в одноосібників, умовах, продаж доброякісних кормів за доступними цінами, постійне навчання й обмін досвідом для підвищення кваліфікації, цілковиту бухгалтерську та юридичну підтримку діяльності, в тому числі допомогу в отриманні державних дотацій. «Лише минулого року наші сімейні ферми одержали близько 10 мільйонів гривень державних дотацій», — зазначив Сергій Чернієнко.

«Сімейні молочні ферми — добробут людей та сталий розвиток села» — це потужний інвестиційний проєкт, підтриманий урядами Канади, Швеції, а також Програмою розвитку ООН, який має на меті створити всеукраїнську мережу сімейних підприємств. Нині він налічує 150 сімейних ферм на 10-50 корів, які мають необхідне технічне устаткування та ефективно піклуються про свої господарства. Проєкт «розкручує» малий бізнес, суміжні напрями, які обслуговують молочні господарства, і дає можливість селянам здавати молоко за вигідною ціною.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Палива треба більше
Читати
Мільярди у спільний «казан»
Читати
Поторгуємось
Читати
Контрабанда аж буяє
Читати
Селяни виснажені
Читати
Хто найкращий
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове