Архів
Вівторок,
8 лютого 2022 року

№ 10 (19954)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Найсолодша область

Тетяна ПАНАСЮК.

НА ВІННИЧЧИНІ виготовили 363,5 тис. т цукру, що є найкращим досягненням у країні. Солодкі корені переробляли на п’яти заводах — Гайсинському, Крижопільському, Жданівському, Томашпільському та Юзефо-Миколаївському.

Цукрових буряків область зібрала 2,4 млн т за середньої врожайності 49,4 т/га, що на 8 т/га більше від показника 2020-го. І попри це, прогнозують експерти, цукор та інші продукти нинішнього року можуть подорожчати ще на 20%.

Без стандартів

З 1 СІЧНЯ цього року перестали діяти всі стандарти групи ГОСТ щодо збіжжя та зернопродуктів, повідомили у пресслужбі об’єднання «Європейська Бізнес Асоціація». Чинність скасованих ГОСТів припинили ще 9 грудня 2014 року, але національний орган стандартизації «УкрНДНЦ» продовжив дію деяких до 1 січня 2022-го, аби в ринку був зразок для роботи. Та після повного анулювання стандартів виявилося, що методик, які можна застосувати на заміну їм, немає.

«Підприємства, що здійснюють зберігання зерна, повинні знати, за якими нормативними документами визначатимуться показники якості збіжжя при його прийманні, зберіганні та відвантаженні, в тому числі для розрахунків за зернову продукцію (пшениця, ячмінь, кукурудза, сорго та ін.). Однак нині, на жаль, таких офіційних стандартів не лишилось. Мінагрополітики і Мінекономіки мають сприяти терміновому залагодженню цього питання, а поки його не вирішено, продовжити дію скасованих ГОСТів», — вважають експерти.

Ще тисяча

ЗА ДАНИМИ Держстату, на 1 січня поточного року в Україні зареєстровано 48 868 фермерських господарств (ФГ), тоді як на аналогічну дату минулого року цей показник дорівнював 47 803. Таким чином, торік з’явилося 1065 нових ФГ. Зокрема, за останні пів року 2021-го їх додалося 579, за грудень — 103. Переважають фермери-чоловіки, частка яких — 78,9%. Фермерок відповідно 21,1%.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Палива треба більше
Читати
Мільярди у спільний «казан»
Читати
Поторгуємось
Читати
Контрабанда аж буяє
Читати
Селяни виснажені
Читати
Хто найкращий
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове