Архів
Вівторок,
8 лютого 2022 року

№ 10 (19954)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Обіцяного повернення не спостерігається

Маргарита СИТНИК.

За підсумками минулого року заробітчани переслали на Батьківщину 15,02 млрд дол. — на понад 3 млрд дол. більше, ніж позаторік (11,9 млрд). Сума, кажуть експерти, порівнянна з 13% ВВП.

НАЦБАНК повідомив, що офіційними каналами надійшло 8,136 млрд дол., неформальними — 6,890 млрд. Пік переказів припав на вересень — 1,349 млрд дол., грудень — 1,343 млрд та серпень — 1,329 млрд дол. Найменші суми надходили у січні (1,014 млрд дол.) та лютому (1,109 млрд). Наразі нема інформації про географію переказів, але тенденції минулих років дають можливість припустити, що майже третину коштів переслали заробітчани з Польщі, по 9-10% — із Чехії та Росії, 8-9% грошей мають американське походження та 5% — британське. Економісти вважають, що, крім приватного аспекту — утримання родини, заробітчани ще й рятують, так би мовити, гривню: фінансовий потік позначається на платіжному балансі, послаблюючи тиск на курс національної валюти.

На постійній основі за кордоном працюють понад 3 мільйони українців, а із сезонними працівниками їх налічується п’ять, а чи й більше мільйонів осіб. Зокрема, у Польщі, як інформує наш посол А. Дещиця, перебуває майже 1,5 млн осіб. Наші співвітчизники також активно відкривають свій бізнес: 2014-го у Польщі зареєстрували 680 фірм із власниками-українцями, а торік — уже 16 тисяч.

Зароблені мігрантами кошти могли б ефективніше впливати на економіку України, вважають політологи. Адже, згідно з дослідженнями, кожний п’ятий заробітчанин готовий вкладати гроші не тільки у сім’ю, а й у свою громаду. Та це можливо лише за наявності привабливого для малого і середнього підприємництва бізнес-клімату. До речі, повернути заробітчан додому обіцяв у своїй передвиборній програмі В. Зеленський. На початку минулого року ця теза оформилась у законопроєкт стосовно надання трудовим мігрантам позик у сумі до 150 тисяч гривень на розвиток власного бізнесу, проте документ не ухвалений і досі. Якщо стан справ залишиться незмінним, то через 10 років, прогнозують у Всеукраїнській асоціації компаній з міжнародного працевлаштування, працездатного населення в Україні поменшає ще на 3 мільйони чоловік.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Палива треба більше
Читати
Мільярди у спільний «казан»
Читати
Поторгуємось
Читати
Контрабанда аж буяє
Читати
Селяни виснажені
Читати
Хто найкращий
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове