Архів
Вівторок,
8 лютого 2022 року

№ 10 (19954)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Нуль як рятівний круг…

Василь ПІДДУБНЯК.

У КРАЇНАХ, де влада дбає передовсім не про себе, улюблену, а про державу, і нулі багато значать. За прикладами не обов’язково літати чартерними рейсами: від Буковеля до Варшави — всього лиш 633 кілометри. І на лижах можна дістатися, бо взірець сусідів того вартий.

Чотири роки поспіль міністри фінансів країн — членів ЄС опрацьовували важливий документ: спільний текст Директиви про ПДВ (податок на додану вартість).

Чотири роки зважували ризики і дискутували…

І ось — нарешті! — у грудні минулого року, коли Президент України переймався здебільше кадровими перетасуваннями, а парламент приймав проєкт Закону «Про внесення змін до статті 161 Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону України «Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні»(!), фінансові міністри Євросоюзу ухвалили Директиву про ПДВ.

Цей вистражданий фінансистами континенту документ дозволив окремим країнам — членам ЄС запроваджувати у себе нульовий ПДВ на харчі терміново. Після цих деяких країн важливі зміни стануть чинними на території усього Європейського Союзу.

Найпершою зміни у власну систему нарахування ПДВ почала вносити сусідня Польща. Ці перетворення тамтешня влада приймала не «з коліна в Разлівє», а заздалегідь прописала в національній Програмі захисту від інфляції.

Документом цим чітко прописано тимчасове зниження ставок ПДВ на період з 1 лютого 2022 року по 31 липня 2022 року. І потяг пішов!

27 січня Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про оподаткування товарів і послуг.

І поки українська влада бриті потилиці чухає, Rzeczpospolita Polska рятує країну від інфляції, а народ — від галопуючого підвищення цін на товари і послуги.

Директива, підписана Анджеєм Дудою, тимчасово знижує ставку ПДВ на харчі (з 5 на 0%), пальне (з 23 на 8%), добрива, засоби захисту рослин (з 8 на 0%), а також на природний газ (на 0%) і енергію, електричну та теплову — до ставки 5%.

Сільгоспвиробники, що продають аграрну продукцію і сплачують ПДВ на загальних засадах, до кінця липня поточного року не сплачуватимуть ПДВ (нульова ставка) із реалізованих зерна й насінного матеріалу, овочів і плодів, горіхів, продукції олійних культур, рослинної продукції для переробки, а також лікарських рослин, молочних продуктів, яєць, натурального меду, харчових продуктів тваринного походження…

Що це дасть? О-о, багацько дасть!

Нульовий ПДВ передовсім знизить ціни на харчі для споживачів, які виходять із магазинів і маркетів з дедалі легшими кошиками. Польські продавці продуктів в обов’язковому порядку у закладах торгівлі перелаштовують фіскальні касові апарати на нові виміри. Нульовий ПДВ у польських маркетах і супермаркетах тепер нараховується на молоко, яйця, фрукти й овочі. Продавці зобов’язані інформувати клієнта про те, що ПДВ було знижене на підставі внесених у законодавство змін.

Це уточнення — про всяк випадок. А раптом і напівсонна українська влада без перерви «на лижі в Буковелі» і пісок на Багамах кинеться слідом за Польщею рятувати народ, яка в нього поки що у невдатних слугах?

Сусідам радість, а нам що з того?

Із Заходу на нашу країну насунувся не лише арктичний повітряний фронт, який приніс негоду, а й не менш складне випробування — економічне.

«Така ініціатива Польщі сприяє погіршенню конкурентоспроможності українських виробників, — вважає народний депутат України (і не тільки він) Сергій Лабазюк, думку якого цитує Незалежний громадський портал. — Враховуючи, що ринок сільськогосподарської продукції країн ЄС впритул межує з українським, вітчизняна сільськогосподарська продукція та похідні від неї харчі не зможуть витримати конкуренцію по ціні. Це призведе до обвалу ринку, переробки і втрату позицій українських товаровиробників».

Та куди вже далі, коли й так вірус конкуренції за швидкістю поширення — як та сумнозвісна «корона».

Торік Україна (житниця Європи!) імпортувала аграрної продукції на $8,2 млрд, що на 19% більше, ніж 2020-го, коли сума імпорту становила $6,9 млрд. Про це повідав заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Микола Пугачов, посилаючись на дані Державної митної служби, повідомляє прес-служба інституту. І, за словами вченого-економіста, основний постачальник сільськогосподарської продукції у нашу державу — все ті ж країни Європейського Союзу.

…Нарешті прокинулись від зимової сплячки і наші народні депутати! На найближчій парламентській сесії вони теж збираються винести на розгляд законопроєкт про запровадження в Україні на пів року нульової ставки ПДВ на основні харчові продукти, а також на соціально важливі товари і послуги.

Чи не запізно, панове?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Палива треба більше
Читати
Мільярди у спільний «казан»
Читати
Поторгуємось
Читати
Контрабанда аж буяє
Читати
Селяни виснажені
Читати
Хто найкращий
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове