Архів
Вівторок,
8 лютого 2022 року

№ 10 (19954)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Оздоровлюємо органи травлення

Іван ПАШОВ,

гастроентеролог.

Печія, відрижка, закрепи, нудота. Ці симптоми свідчать про проблеми із травним трактом. До них можуть додаватися біль, відчуття переповнення шлунка, неприємний присмак у роті, втрата або зниження апетиту, проноси. Ці ознаки характерні за гастритів, гастродуоденітів і виразки шлунка. Погане травлення — причина майже всіх хвороб, включно із гіпертонією й послабленням імунітету. Що старшими ми стаємо, то більше проблем виникає із нашим травним трактом. Однією з причин його захворювання у літньому віці є фізіологічні зміни. А тому варто замислитись, як поліпшити діяльність шлунка. Що потрібно робити, аби він не був тяжким і млявим.

Атрофічний гастрит

ІЗСЕРЕДИНИ наш шлунок вистелений тонкою ніжною слизовою оболонкою. Має світло-рожевий відтінок, рівні складки, блискучий. Проте з віком клітини шлунка старіють, їхнє ділення уповільнюється, а процес регенерації майже відсутній. Настає атрофія, через що дедалі менше виробляється шлункового соку, порушується його кислотність, внаслідок чого їжа перетравлюється недостатньо. Виникають захворювання.

Зокрема, люди похилого віку дуже часто страждають від атрофічного гастриту, котрий спричиняє недостатність вітамінів В2, В6, В12, РР, аскорбінової кислоти, що своєю чергою призводить до зниження активності багатьох ферментних систем організму й розвитку обмінних порушень.

За атрофічного гастриту слизова оболонка шлунка запалена, стоншена. Видільні залози з перебігом хвороби замінюються на сполучну тканину й не можуть продукувати шлункового соку — головного елемента нормального травлення.

Цю хворобу вважають загрозливою, оскільки існує ризик виникнення раку шлунка, симптомами чого є ниючий біль у животі, який посилюється після їди, різка втрата маси тіла, дистрофія й анемія, грубий білий наліт на язиці, здуття живота, порушення випорожнень, відрижка, нудота, розлад шлунка, неприємний запах із рота, знижений апетит, слабкість, запаморочення.

У разі загострення хвороби, швидше за все, знадобиться стаціонарне лікування. За хронічної форми можуть допомогти лікарські рослини.

Народні засоби за хронічного гастриту

СЕРЕД ефективних засобів захисту шлунка є олія з обліпихи. Приймати її треба по столовій ложці за 30 хвилин до їди. Курс — 1 місяць.

Мед, олія та лимон. 1 склянку оливкової олії, сік 1 лимона та 0,5 склянки меду ретельно змішати, вживати по столовій ложці за кілька хвилин до їди. Курс — 1 місяць (суміш зберігати в холодильнику).

Лопух, подорожник, чебрець, звіробій. Трави подрібнити, залити у термосі окропом (1 столова ложка на 1 склянку) і настоювати ніч. Вранці перецідити й випити протягом дня. Курс — 14 днів.

Нежирне молоко з ромашкою. Столову ложку ромашки лікарської залити молоком (1 склянка), довести до кипіння та настоювати годину. Перед вживанням перецідити. Пити щоранку протягом тижня.

За зниженої кислотності можна приготувати настій ромашки лікарської, кореня алтеї лікарської, плодів фенхеля та кореня солодки, взятих у рівному співвідношенні. Столову ложку сировини запарити склянкою окропу, настояти годину та вживати по пів склянки тричі на день до їди. Курс — 14 днів.

При підвищеній кислотності допоможе настій ромашки лікарської, сухоцвіту багнового й квіток календули, взятих порівну. Столову ложку суміші запарити 1,5 склянки окропу, залишити на ніч, зранку процідити й пити по 1-2 столові ложки перед кожним вживанням їжі. Курс — два тижні.

Підступний гелікобактер

ЧАСТІШЕ це захворювання виникає через гелікобактерну інфекцію. Коли ця бактерія починає розмножуватися в шлунку, підвищується кислотність, порушуються обмінні процеси, стоншується слизова, зменшується вироблення слизу і в осередку інфекції утворюється виразка. Гелікобактерія вражає стінки слизової оболонки вглиб. І таких виразкових дефектів може бути кілька. Це хронічне захворювання, яке триває роками, ремісії змінюються загостреннями.

Гелікобактерна інфекція живе майже в усіх. Сама собою вона безпечна, активізується за неправильного харчування (відсутність режиму харчування, їда всухом’ятку, зловживання жирною або гострою їжею, переїдання, жорсткі дієти), куріння, алкоголь. Тобто хворобу зумовлює безліч чинників, які змушують сплячу бактерію активізуватися. Крім того, до цієї проблеми в літніх людей призводить ще й надмірне застосування медикаментів, особливо нестероїдних протизапальних препаратів.

Лікарські рослини проти виразки

СЕРЕД лікарських рослин за виразки шлунка помічним є звіробій. Цей натуральний дієвий антибіотик має бактерицидну властивість. Для настою потрібно 15 г сушеного звіробою та 200 мл окропу. Сировину залити в термосі й залишити на ніч. Затим перецідити й розвести водою до 200 мл. Вживати по 50 мл за 30 хвилин до їди тричі на день. Курс — два тижні. Після перерви протягом семи днів за потреби курс повторити.

Для загоєння виразки шлунка допоможе олія календули. Виготовляють її так: 30 грамів квіток рослини змішати зі 100 мл будь-якої рослинної олії, нагріти на водяній бані та витримати кілька годин. Настоювати добу, перецідити і вживати по 0,5-1 чайній ложці за 30 хвилин до їди протягом двох тижнів.

Також можна приготувати цілющий напій, який захистить слизову оболонку шлунка: до склянки теплого молока додати 5 мл олії календули, трохи меду. Пити за годину до першого прийому їжі. Але календулу не можна вживати за алергії, під час загострення виразки, за наявності захворювань судин і серця. За подразненої слизової оболонки не варто також готувати спиртові настоянки календули.

«Єлей» для шлунка

ЗАГАЛОМ для оздоровлення травної системи, за гастриту та виразкової хвороби шлунка застосовують капустяний сік — по склянці чотири рази на день до їди.

Щоденним допоміжним засобом може також бути картопляний сік. У ньому майже половина необхідних корисних речовин, а особливо калію. Вживають його по третині або чверті склянки за 30-40 хвилин до їди 3-4 рази на день. Коли до соку звикають, можна вживати по пів склянки.

Виразкові рубці в шлунку добре затягують перепелині яйця: треба протягом 3-4 місяців випивати по три свіжих яйця натще перед ранковим прийомом їжі. Як протизапальний засіб можна щодня їсти банани.

Сніданок і вечерю добре починати з кількох ложок дрібно потертої моркви або вичавленого з неї соку. Досить випивати третину склянки соку або з’їдати 3-4 столові ложки тертої моркви.

Причиною того, що люди старшого віку мають шлункові проблеми, часто є неправильне харчування. Ось кілька порад для них. Страви слід готувати щадним способом (варити, тушкувати, парити). Щоб вироблявся шлунковий сік, вони мають бути смачні, а раціон збалансований: із достатньою кількістю білків, овочів, фруктів, складних вуглеводів (цільнозернових каш, хліба). Дуже важливо не переїдати і ретельно пережовувати їжу.

Перед застосуванням рекомендацій обов’язково порадьтеся з лікарем.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове