Архів
Вівторок,
8 лютого 2022 року

№ 10 (19954)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Читач — газета

Делікатні вікові проблеми

«Я людина поважного віку й, на жаль, маю дві проблеми, що дуже погіршують якість життя: це нетримання сечі та калу. Чи можна боротися з такими порушеннями, використовуючи методи нетрадиційної медицини?»

Борис В.

м. Біла Церква Київської області.

 

ПРИЧИН, що провокують нетримання, може бути кілька. Головним при цьому є те, що з віком у тілі зростає сухість. Відбувається зсушування не тільки шкіри, а й кісток, судин, м’язів, сфінктерів (кільцеподібних м’язів, які, скорочуючись, регулюють перехід умісту з одного порожнистого органа в інший), зокрема й тих органів, що виводять сечу та кал. Ці сфінктери під впливом сухості втрачають свою еластичність, пружність, силу, через що фізіологічно не повністю закривають вихід з органів.

У цьому разі допоможе дотримання правил щоденного догляду. Слід змащувати низ живота, пах, включно з промежиною й зовнішніми статевими органами, кунжутною олією. Крім того, змастивши палець олією, обережно вводити його в задній прохід прямої кишки, цим самим роблячи внутрішні змащування. Це сприятиме відновленню пружності сфінктера, зніме надмірну сухість.

Інша причина, що може провокувати нетримання в чоловіків після 60-70 років, — проблема з простатою. На тлі зниження гормональної активності простата трансформується, збільшуючись, починаються запальні процеси. Збільшена простата тисне на сечовивідні шляхи. На тлі цього може бути затримка сечовиділення або, навпаки, нетримання сечі. Навіть накопичення невеликої кількості сечі може призводити до того, що в чоловіків виникають дуже нестримні позиви до сечовипускання. Тут можуть допомогти як трави, так і різноманітні медичні препарати, але їх можна призначати лише після особистого огляду й уточнення діагнозів. Адже причиною таких симптомів можуть бути простатит, аденома простати, злоякісні утворення та багато інших захворювань.

Юрій АВРАМЕНКО,

лікар нетрадиційної
медицини.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове