П’ятниця, 14 січня 2022 року № 3 (19947)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19947/print.php?n=50832

  • Відповідає «Соняшник»

Чому у сніжинки шість променів?

Якщо під час снігопаду уважно роздивитись сніжинки, які осідають на наш одяг, то можна побачити, що всі ці крихітні зірочки правильної геометричної форми — мають шість променів. І цьому є наукове пояснення…

Сніжинка народжується високо у небі — у хмарі, коли за мінусової температури навколо маленької порошинки утворюється мікрокристалик льоду. Всі мікрокристали, утворені з молекул замерзлої води, мають форму правильного шестикутника. Далі під упливом дуже різних погодних і фізичних умов (як-от вологість, температура, тиск) вони починають зростати — інтенсивно приєднуватися один до одного боковими гранями. А оскільки погодні умови ще й постійно змінюються, то у кристалика можуть почати рости промені, або у цих променів починають з’являтися бокові відростки, або, навпаки, сніжинка починає рости в товщину. Так що сніжинка — це такий собі «конструктор» із кристалічних молекул води. А знаєте, скільки їх пересічно містить середня сніжинка? 170 квінтильйонів (мільйони мільйонів)!

Найчастіше у сніжинок буває шість промінчиків, проте на кожному такому промені є ще безліч маленьких відгалужень, що створюють той неповторний чарівний візерунок складної симетрії, який має особливо чудовий вигляд під мікроскопом. Хоча сніг буває й іншої форми. Так, за дуже холодної і сухої погоди сніжинки взагалі ростуть заввишки, а не завширшки, відтак виходять шестикутні стовпчики, а не звичні нам лапаті шестикутні зірки.

До речі, не існує абсолютно однакових шестипроменевих сніжинок. Візерунок кожної із них унікальний і неповторний. При збільшенні у мікроскопі вони виглядають особливо красиво, переливаючись і виблискуючи кристалами льоду. Ви тільки уявіть, скільки їх опускається на землю в момент снігопаду, і всі вони різні. Ну хіба це не диво?