Вівторок, 11 січня 2022 року № 02 (19946)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19946/print.php?n=50777

  • SOS!

Ледве не замерзли... стародруки

Тетяна ВАСИЛЕНКО.

Рівненська область.

Музей книги та друкарства у стародавньому Острозі ризикував втратити свою унікальну колекцію. А в ній, окрім оригіналу Острозької Біблії 1581 року, є й інші стародруки, яким по пів тисячі років!

ЧОМУ Ж таке має місце? Бо опалювальний сезон тут, у Луцькій надбрамній вежі — пам’ятці архітектури ХVI століття, де й розміщений музей, ще… не розпочався. Тоді як оптимальна температура для зберігання експонатів — 20 градусів.

Річ у тому, що міську котельню, яка досі обігрівала музей та кілька багатоквартирних будинків, в Острозькій територіальній громаді вирішили закрити як морально застарілу та занадто затратну. Тож переважна більшість жителів згаданих будинків обладнали у квартирах автономне опалення.

Натомість у музеї, що входить до складу комунального закладу Рівненської обласної ради «Державний історико-культурний заповідник м. Острога», вирішили встановити електричний тепловий насос. Що ж, підхід начебто цілком сучасний.

Та не так сталося, як гадалося.

Якби це була, приміром, звичайна бібліотека, все організувалося б значно простіше й швидше. Проте йдеться про пам’ятку архітектури національного значення. Тобто, крім тендерних процедур, на все — починаючи від проєкту модернізації системи опалення — передбачена ще й технічна експертиза та погодження на рівні Міністерства культури та інформаційної політики, — частково проливає світло на ситуацію начальник відділу управління культури і туризму ОДА Юрій Калітинський.

І десь там, на далеких від Острога міністерських орбітах, цей ланцюжок не спрацював: чиновникам же в кабінетах не холодно! От тільки раритетним книгам від цього не краще…

— І людям теж, — зітхає директорка Музею книги та друкарства Світлана Позіховська. — Ми спочатку вмикали калорифери, бо опалення нам обіцяли з дня на день. Потім одягалися в шуби і грілися чаєм. А ось стародруки цього зробити не можуть: вони закріплені у вітринах на трьох поверхах музею. Коли температура вночі опустилася до мінус 15, зрозуміла: можемо втратити колекцію! Демонтувати її і перенести в тепло теж не вихід, адже книгам воно шкодить не менше, ніж холод.

Між іншим, реставраторів по паперу в нашій країні майже нема. А музей в Острозі — один із двох таких: Музей книги та друкарства України діє ще в столиці.

Ось вона, вкрай висока ціна чиновницької нерозпорядливості! Що далі? Принаймні Новий рік тут зустріли без тепла.

…Ще на екваторі 2020-го в Мінкульті заговорили про «Велику реставрацію», давши надію й Острозькому заповідникові. До переліку об’єктів, які мали одержати фінансування на реставрацію за цією президентською програмою, справді включили ту ж таки Луцьку вежу ХVI століття та Муровану вежу ХIV: тут розміщений крає­знавчий музей міста, що теж є частиною заповідника. Тільки ж перші кошти надійшли… наприкінці листопада. Як встигнути їх освоїти до кінця року, ще той квест. Ось вам і розпіарена «Велика реставрація»!

Натомість небайдужі до нашої історичної спадщини наполегливі музейники вже перекрили аварійну ділянку даху в Острозькому замку. Із власноруч зароблених на екскурсіях та грантових коштів. Бо їм не все одно…

P.S. Коли верстався номер, стало відомо, що тепло в музеї нарешті з’явилося. Тож книги перебуватимуть у належних умовах. Втім, це точно був невдалий «експеримент».