Архів
Вівторок,
11 січня 2022 року

№ 02 (19946)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Я пенсіонерка за віком. Нещодавно поховала єдиного сина, який був учасником АТО, звільненим у запас. Він помер від тяжкої хвороби. Чи можу я оформити посвідчення члена сім’ї померлого учасника АТО? Які довідки потрібні і в яких установах їх можна отримати?»

Зінаїда НЕВІРНА.

с. Хом’яківка

Тисменицького району

Івано-Франківської області.

 

НАСАМПЕРЕД потрібно звернути увагу на те, що питання щодо статусу членів сім’ї загиблого учасника АТО/ООС регулює Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі — Закон). Зокрема, відповідно до статті 10-ї Закону, до членів сім’ї загиблого учасника АТО належать:

• утриманці загиблого або того, хто зник безвісти, яким у зв’язку з цим виплачується пенсія;

• батьки;

• один із подружжя, який не одружився вдруге, незалежно від того, виплачується йому пенсія чи ні;

• діти, які не мають (і не мали) своїх сімей;

• діти, які мають свої сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття;

• діти, обоє з батьків яких загинули або зникли безвісти.

Однак звертаємо вашу увагу, що ключовим в отриманні статусу члена сім’ї загиблого учасника АТО/ООС є факт смерті внаслідок поранення, контузії, каліцтва чи захворювання, отриманих під час безпосередньої участі в Антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебування безпосередньо в районах Антитерористичної операції у період її проведення.

Варто зауважити, що тяжке захворювання, від якого помер ваш син, мало бути одержане або перебувати в причинно-наслідковому зв’язку з пораненням (контузією чи каліцтвом), отриманим ним під час безпосередньої участі в Антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебування безпосередньо в районах Антитерористичної операції в період її проведення. У такому разі ви матимете право на отримання статусу члена сім’ї загиблого учасника АТО/ООС.

Для отримання посвідчення члена сім’ї загиблого вам потрібно звернутись у відповідний структурний підрозділ місцевої державної адміністрації з питань соціального захисту населення із заявою і подати певні документи:

• свідоцтво про смерть (копія) або повідомлення про загибель особи;

• документи про безпосередню участь особи, яка захищала незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та брала безпосередню участь в Антитерористичній операції, у здійсненні заходів і забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, у забезпеченні їх здійснення і загинула (зникла безвісти), померла внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, отриманих під час зазначених заходів;

• постанова штатної військово-лікарської комісії відповідного військового формування.

Рішення щодо встановлення статусу ухвалюють відповідні структурні підрозділи місцевих державних адміністрацій із питань соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання в місячний строк із дня подання документів.

У разі позитивного рішення вам буде видано посвідчення з написом «Посвідчення члена сім’ї загиблого» відповідно до Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.1994 №302.

Підставою для відмови в наданні такого статусу є відсутність документів та їх недостовірність. У разі ухвалення рішення про відмову в наданні статусу ви маєте право оскаржити його в судовому порядку.

Звертаємо вашу увагу на те, що в умовах карантину прийом відвідувачів у відповідних структурних підрозділах місцевих державних адміністрацій із питань соціального захисту населення може здійснюватися за попереднім записом. Також заяву і документи для розгляду та ухвалення відповідного рішення ви можете надіслати поштовим відправленням.

 

«Чи тільки роботодавець має доступ до електронної трудової книжки? А працівник може контролювати, як роботодавець вносить до неї записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення, заохочення та нагороди за успіхи в роботі?»

Максим ЧУЙНИЙ.

с. Чернятин

Жмеринського району

Вінницької області.

 

В ОСОБИСТОМУ кабінеті застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України застрахованій особі надано можливість переглядати всю інформацію, наявну в електронній трудовій книжці.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Продуктові картки» повертаються?
Читати
Вистачає тільки на прожиття
Читати
Закликають щепитися
Читати
Бурякові підсумки
Читати
Залізничні проблеми критичні
Читати
Падають обсяги транзиту
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове