П’ятниця, 17 грудня 2021 року № 93 (19941)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19941/print.php?n=50637

  • Запитання — відповідь

Прізвище дитини

Ліна ПАСЬКО.

«Я вдруге вийшла заміж і взяла прізвище свого нинішнього чоловіка. Маю восьмирічну дитину і хочу теж змінити її прізвище на своє нове. Як це можливо зробити?» — запитує Ірина В. із смт Літин Вінницької області.

У СТАТТІ 145-й Сімейного кодексу України йдеться, що прізвище дитини визначається за прізвищем батьків. У разі, коли мати чи батько мають різні прізвища, прізвище дитини визначається за їхньою згодою. Або ж вони можуть присвоїти дитині подвійне, утворене шляхом з’єднання їхніх прізвищ. Якщо ж виник спір на підставі визначення прізвища, то він може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

А ось у статті 148-й Кодексу визначено, власне, порядок зміни прізвища дитини. Отже: у разі зміни прізвища обома батьками змінюється прізвище дитини, яка не досягла семи років; у разі зміни прізвища обома батьками прізвище дитини, яка досягла семи років, змінюється за її згодою; у разі зміни прізвища одного з батьків прізвище дитини може бути змінене за згодою обох батьків та за згодою дитини, яка досягла семи років.

Змінити прізвище дитині в односторонньому порядку можливо, якщо другий із подружжя помер, оголошений померлим, визнаний недієздатним або безвісно відсутнім. У такому разі матері/батьку потрібно звернутися із заявою в органи опіки та піклування (ними є районні, районні в містах Київ та Севастополь державні адміністрації, виконавчі комітети міських, районних у містах, сільських, селищних рад).

Якщо ж батьки розлучилися, це не є першочерговою підставою для зміни прізвища дитини. Але якщо один із батьків, із ким залишилася після розлучення дитина, змінив прізвище, він має право змінити прізвище і дитині. Однак зробити це в односторонньому порядку не вдасться — доведеться отримувати згоду на зміну прізвища дитини від «колишнього». У разі ж коли згоду отримано і спір відсутній — потрібно звернутися із заявою в органи реєстрації актів цивільного стану.

Але згода від іншого не знадобиться, якщо батько чи матір позбавлені батьківських прав. Адже тоді така особа втрачає особисті немайнові права на дитину і звільняється від обов’язку брати участь в її вихованні. Для вирішення питання зі зміною прізвища потрібно також звернутися в органи реєстрації актів цивільного стану.

У разі ж заперечення одним із батьків щодо зміни прізвища дитини спір між ними стосовно такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. При зверненні до суду подається позовна заява з переліком документів, які додаються до заяви.