П’ятниця, 10 грудня 2021 року № 91 (19939)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19939/print.php?n=50557

  • АПК

Ягідна географія

Тетяна МАРИНКО.

ЗАГАЛОМ ягідний бізнес в Україні розвивається активно. Виробники нарощують свої потужності: закуповують холодильне обладнання для заморожування та зберігання ягід і виходять на міжнародні ринки. Зокрема сільгоспкооператив «Ягідки», що на Київщині, займається виробництвом органічної лохини. Цього року він установив рекорд України — виростив найбільшу ягоду розміром 3,05 сантиметра та завважки 9 грамів. Більшу частину врожаю господарство продає на внутрішньому ринку, також експортує лохину в Узбекистан. Нині ведуться переговори з потенційними імпортерами з Піднебесної.

Андрій Ковальчук у Новограді-Волинському відкрив для себе нову культуру — жимолость. Стверджує, ягоди, ціна на які нинішнього року зрівнялася з «модною» лохиною (200-350 грн/кг), мають чималий попит. Весь урожай фермеру вдалось успішно реалізувати. Чоловік планує закладати нові плантації, адже ринок потребує ягід і ранніх, і середніх, і пізніх сортів.